Egypte

Egypte is de oudste toeristische bestemming ter wereld. In de oudheid reisden Grieken en Romeinen naar de Nijldelta om de piramiden te bewonderen. Deze gigantische bouwwerken blijven Egypte’s topattractie, maar ook de Rode Zee en Sinaïwoestijn trekken tegenwoordig toeristen uit de hele wereld.

Egypte is de oudste toeristische bestemming ter wereld. In de oudheid reisden Grieken en Romeinen naar de Nijldelta om de piramiden te bewonderen. Deze gigantische bouwwerken blijven Egypte’s topattractie, maar ook de Rode Zee en Sinaïwoestijn trekken tegenwoordig toeristen uit de hele wereld.

Egypte dankt zijn lange geschiedenis aan de Nijl. Al meer dan 5000 jaar treedt deze rivier eens per jaar buiten zijn oevers en brengt zo vruchtbaarheid in de Nijldelta. Hier wonen dan ook van oudsher verreweg de meeste Egyptenaren en hier liggen de monumenten waar Egypte wereldwijd om bekend staat.

Absolute hoogtepunten zijn de piramiden van Gizeh, de tempels in Abu Simbel, Luxor en Karnak, de Necropolis van Sakkara en de Vallei der Koningen en Koninginnen. De piramiden van Gizeh liggen vlakbij Caïro en zijn één van de zeven wereldwonderen. Hier staat ook het grootste en bekendste beeld van de Sfinx, een mythisch wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens.

Bijna nog indrukwekkender dan de piramiden zijn de twee tempels in Abu Simbel in het zuiden van Egypte. Farao Ramses II liet de ene tempel bouwen ter ere van zijn vrouw Nefertari. De façade bestaat uit vier enorme beelden van Nefertari en twee van Ramses zelf. De andere nog grotere tempel liet hij ter ere van zichzelf bouwen. De ingang wordt omlijst door vier 20 meter hoge beelden van Ramses zelf.

De dodenstad Sakkara is vooral bekend van de trappenpiramide van Djoser, de oudste piramide in Egypte. De tempels in Luxor en Karnak met een imposante rij sfinxen bij de ingang en met elkaar verbonden door de Vallei der Sfinxen vormen het grootste tempelcomplex dat de Egyptenaren hebben gebouwd.

In de Vallei van de Koningen en Koninginnen liggen zestig tombes van farao’s, waaronder die van Toetanchamon, en tachtig tombes van hun vrouwen waaronder die van Nefertari. Om een cultureel bezoek aan Egypte compleet te maken mag een bezoek aan het Egyptisch museum in Caïro niet ontbreken. Tot de collectie die meer dan 100.000 stukken bevat, behoort onder andere de schatkamer van Toetanchamon.

De zandkleurige hoofdstad Caïro is met meer dan 18 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. Deze voor westerlingen ongekend drukke stad is de culturele hoofdstad van Egypte en staat in de hele moslimwereld in hoog aanzien om de islamitische universiteit Al Azhar.

Een onbekender deel van Egypte zijn de woestijngebieden. Dat was al zo ten tijde van de farao’s. De oude Egyptenaren geloofden dat ten westen van de Nijl het Rijk van Osiris, de koning van de doden, lag. Het leven in woestijndorpen als de Siwa Oase op de grens met Libië verschilt hemelsbreed van dat langs de Nijl. De inwoners hebben andere gebruiken en tradities, andere bronnen van inkomsten en ze spreken zelfs een andere taal.

In de Sinaïwoestijn, de poort tussen Afrika en Azië, ligt de oorsprong van het Jodendom, Christendom en Islam. In deze steeds verrassende woestijn met bergen, diepe kloven en glooiende valleien openbaarde God zijn tien geboden aan Mozes. Op de plaats waar dit gebeurde staat sinds 548 het volledige ommuurde St. Catharinaklooster dat een schitterende collectie iconen bezit.

Het dorre woestijnlandschap vormt een sterk contrast met de kleurrijke zeebedding van de Rode Zee, een gebied van 2300 kilometer lang en 350 kilometer breed aan de Afrikaanse kust en de meest zuidelijke punt van de Sinaï. Het koraalrif in de Rode Zee is na het Great Barrier Reef in Australië het grootste ter wereld. Duiken in de Rode Zee is dan ook een onvergetelijke ervaring. Zowel ervaren duikers als beginners kunnen de adembenemende onderwaterwereld verkennen in duikgebieden als het Nationale Park Ras Mohammed, Sharm-el-Sheik, Hurgada en El Gouna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content