Bescherm het werelderfgoed in Libie

© FranzFoto, Wikicommons

Directeur-generaal van de Unesco Irina Bokova heeft de strijdkrachten in Libië gevraagd “om het culturele erfgoed te sparen”.

Bokova vroeg aan alle partijen in Libië om de Conventie van Den Haag uit 1954 en 1999 ten aanzien van de bescherming van cultureel erfgoed in geval van gewapende conflicten te respecteren en ervoor te zorgen dat culturele sites niet het doelwit worden van militaire operaties.

Van de tien staten die deel uitmaken van de coalitie die het vliegverbod en wapenembargo van de Veiligheidsraad moeten controleren, hebben er acht de conventie ondertekend, met name: België, Canada, Denemarken, Spanje, de VS, Frankrijk, Italië en Qatar, zegt de Unesco. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten deden dit niet.

“Vanuit het perspectief van het cultureel erfgoed is Libië voor de hele mensheid van belang”, schreef Bokova in een brief aan permanente vertegenwoordigers aan de UNESCO van de betrokken landen.

Vijf locaties in Libië zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: de oude stad van Ghadames, de Rock Sites van Tadrart Acacus en archeologische sites van Cyrene, Leptis Magna en Sabratha.

Bron: Belga/MS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content