Berlijners willen dat Tempelhof een park blijft

© Reuters

De iconische voormalige luchthaven Tempelhof in Berlijn, die gebouwd werd door de nazi’s en aan het begin van de Koude Oorlog dienst deed als luchtbrug, blijft een open ruimte-annex-park en zal niet worden bebouwd.

Dat is de uitkomst zondag van een referendum bij de Berlijners. Die beslisten met een ruime meerderheid om alles bij het oude te laten.

Het Berlijnse stadsbestuur had plannen voor grootschalige ontwikkeling van het domein, met de grootte van Central Park in New York. Men wilde er 4.700 woningen bouwen, naast winkelruimte, een sportveld en een meer.

Maar die plannen worden nu door de inwoners van de stad teruggefloten. Het burgerinitiatief “100% Tempelhof” dwong een referendum af. Zondag toonde 64,4 procent – bij 93 pct van de getelde stemmen – zich gekant tegen de projectontwikkeling.

Recreatiegebied

Tempelhof is 300 hectare groot en ligt pal in het centrum van de Duitse hoofdstad. Sinds 2010 wordt er niet meer gevlogen en doet de grond dienst als recreatieruimte. In de zomer zijn er kitesurfers, skaters, fietsers en joggers actief. Aan de groene rand liggen mensen in de zon, of wordt er gebarbecued.

De Berlijners reageerden zondagavond verheugd op de uitslag van het referendum, met vuurwerk en fietsbelgerinkel. Burgemeester Klaus Wowereit (SPD) kondigde aan op andere plaatsen extra woningen te zullen bouwen. “De volksraadpleging is duidelijk en moet aanvaard worden”, zei hij. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content