Belgische kust trekt deze zomervakantie miljoen minder dagtoeristen

Dagjestoeristen op het strand in Bredene © Getty

Deze zomervakantie kwamen zo’n 5,7 miljoen dagtoeristen naar de Belgische kust. Dat is ongeveer een miljoen minder dan de vorige topzomer van 2018, zo blijkt uit cijfers van provinciebedrijf Westtoer na rondvraag en monitoring van mobiele telefoniedata van Proximus.

De kust telde in juli 2,7 miljoen dagtoeristen. Dat is een vijfde minder dan vorig jaar. Juli 2018 was dan ook een topmaand. Het was de eerste keer dat juli meer dagjesmensen telde dan augustus.

Dit jaar waren de traditionele topdagen zoals zon- en feestdagen eerder fris en niet zo zonnig, vandaar de sterke daling. Warme dagen vielen dan weer vooral tijdens weekdagen.

Augustus 2019 werd dan weer afgesloten met ongeveer drie miljoen dagtoeristen. Voor de echte topdagen aan de kust was het wachten tot het voorbije weekend, het enige weekend met echt zomerweer aan zee. Toen zakten 200.000 dagjesmensen af naar de kust.

De hotels noteerden een normale Belgische zomer met enkele pieken op warme dagen. De vzw Kusthotels komt op een gemiddelde bezetting van 82 procent. De hotelbezetting ligt daarmee lager dan vorig jaar: toen haalden veel hotels een bezettingsgraad van 90 procent. Ook bij de huurvakantiewoningen en campings liggen de cijfers dit jaar iets lager.

Bij de attracties en musea aan de kust is 2019 ook geen recordzomer, maar de vorige twee zomers waren dan ook uitzonderlijk. ‘We zijn uiteindelijk tevreden dat we de recordcijfers van 2017 en 2018 vrij dicht konden benaderen’, aldus Bart Vermeulen, voorzitter van de vzw Kustattracties. Op de erg warme dagen tijdens de hittegolven waren mensen minder geneigd een attractie te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content