Belgische archeologen zoeken graf van Vesalius op Zakynthos

Een team van Belgische archeologen, historici en kunstenaars is ervan overtuigd dat het graf van Andreas Vesalius onder een parking op het Griekse eilandje Zakynthos ligt.

Het team, onder leiding van de Limburgse consul Theo Dirix, wil er de komende maanden alles aan doen om het verloren gewaande skelet van de anatoom uit de Griekse bodem te halen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Grondlegger van de anatomie

Andreas Vesalius was arts en een van de grondleggers van de anatomie. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Vesalius geboren werd. Het is niet bekend waaar hij begraven ligt. Wellicht op het eiland Zakynthos.

“Vroeger werd aangenomen dat Vesalius begraven lag in de Franciscanerabdij in Kalogerata, vlak aan het strand”, zegt de Belgische consul in Athene, Theo Dirix.

Aardbeving

“Dankzij recent ontdekte ooggetuigenverslagen weten we nu dat hij wellicht aan scheurbuik gestorven is op 15 oktober 1564, en begraven ligt in de Santa Maria delle Grazie”, aldus Dirix. “Een kerkje dat in het centrum van Zakynthos stond, de hoofdstad die dezelfde naam draagt als het eiland. Helaas is het hele stadscentrum verwoest door een aardbeving in 1953. De stad is erna helemaal heropgebouwd, waardoor de kerk verdween onder een nieuw stedelijk netwerk.”

Om te achterhalen waar de Santa Maria delle Grazie precies stond, zijn onderzoekers uit Kreta nu bezig met een geografische analyse van de omgeving. Satellietbeelden, luchtfoto’s, oude kaarten en kadasterplannen, al die lagen worden nauwkeurig op elkaar gelegd. Wellicht lag de kerk deels onder een huidig appartemensgebouw, deels onder een gebetonneerd kruispunt en een onverharde parking. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content