België, Nederland en Frankrijk lanceren internationale Maasfietsroute

© iStockphoto

Meer dan dertig lokale en provinciale overheden uit België, Nederland en Frankrijk hebben de duizend kilometer lange internationale Maasfietsroute gelanceerd.

De route loopt van de bron tot de monding van de Maas. Ze start in Pouilly-en-Bassigny in de Franse Vogezen, loopt door Frankrijk, België en Nederland, en eindigt in Hoek van Holland. In totaal een duizendtal kilometer, waarvan zo’n vijftig kilometer in Belgisch-Limburg. Dat meldt Toerisme Limburg in een persbericht.

De voorbije jaren werden de fietspaden voor de internationale route aangelegd over het hele traject. In Belgisch-Limburg lag de fietsroute er echter al, aangezien het bestaande fietsroutenetwerk ook langs de Maas loopt. Toch is het belangrijk voor Limburg om deel uit te maken van het internationale project.

“Onze provincie is al meer dan twintig jaar koploper op het vlak van knooppuntfietsen. Jaarlijks verwelkomen we 2 miljoen fietsers”, aldus gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens (Open Vld). “Maar dat betekent niet dat we mogen blijven stilstaan. Dat we ons kunnen verbinden met andere landen, werkt natuurlijk versterkend.”

De Maasfietsroute moet voor de drie landen een stimulans geven aan het fietstoerisme en zo aan de vrijetijdseconomie. België, Nederland en Frankrijk zullen de unieke route dan ook samen promoten en in de markt zetten. “De Maasfietsroute zal nieuwe doelgroepen aantrekken en op een natuurlijke wijze naar Limburg brengen”, aldus Philtjens. “Dankzij de verdeling in etappes kan het initiatief zo ook het meerdaagse toerisme doen stijgen.”

Het traject in Belgisch-Limburg bestaat uit twee etappes. De eerste etappe loopt van Maastricht tot Maaseik en is 42 kilometer. De tweede etappe van Maaseik tot Roermond bedraagt 31 kilometer, waarvan 11 kilometer in België. Via veerpontjes kunnen fietsers tijdens de route bovendien gemakkelijk oversteken naar de andere oever.

Wie de Maasfietsroute wil fietsen, volgt in Belgisch-Limburg de bekende blauwe borden van het knooppuntennetwerk. Onder die borden werd een kleiner bord geplaatst met het logo van de Maasfietsroute. Meer informatie is verkrijgbaar via Toerisme Limburg en Maasfietsroute. www.toerismelimburg.be en op www.maasfietsroute.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content