Belgen zijn vroegboekers

© Thinkstock

Bijna tachtig procent van de Belgen die op vliegvakantie gaan wacht boeken hun vliegticket ruim op voorhand. Ze wachten niet tot het laatste moment om daarmee de laagste prijs te krijgen.

De meeste Belgen hebben hun vliegtickets voor de zomervakantie al in huis. Van de Belgen die jaarlijks een vliegvakantie boeken wacht 79 % zelden of nooit tot het laatste moment om te boeken.

Voor wie wel last minute (minder dan 14 dagen vóór vertrek) reserveert, is de laagste prijs overduidelijk de belangrijkste drijfveer (55 %).

Van alle vakantiegangers bestelt 13 % af en toe de tickets last minute, 6 % doet dit vaak en 1 % altijd. Dit blijkt uit een bevraging bij duizend Belgen uitgevoerd door iVox en Maxus in opdracht van online reisagent CheapTickets.be.

Het is duidelijk dat de Belgische vliegvakantieganger het zekere voor het onzekere neemt. Zodra de vakantieperiode vastligt, kiezen de meeste Belgen ervoor om hun vakantie zo snel mogelijk te boeken en alvast de vliegtickets te bestellen. Ze wachten doorgaans niet tot het laatste moment, en willen aldus geen enkel risico lopen.

Slechts een kleine minderheid, zo’n 20 %, van degenen wel eens een vliegvakantie boeken heeft er kennelijk geen moeite mee om de kat uit de boom te kijken. Zij hopen op goedkopere vliegtickets en nemen de onzekerheid op de koop toej. Het kan immers ook tegenvallen: tickets toch duurder dan gehoopt, geen beschikbaarheid meer voor de gewenste bestemming, vertrekdatum, enzovoort.

Laatboeker verwacht laagste prijs

Het zal niemand verbazen, de belangrijkste reden om een vakantie last minute te boeken is goedkoper vliegen. In het onderzoek duidt 55 % van de respondenten de laagste prijs effectief als belangrijkste motivatie aan.

Anderen (21 %) boeken noodgedwongen last minute omdat ze pas heel laat weten wanneer ze kunnen vertrekken.

Andere uitkomsten van het onderzoek

– Vrouwen boeken hun vliegtickets iets vaker last minute dan mannen.

– In het zuiden van het land weet 19 % niet of er voldoende budget over zal zijn en wacht daarom tot het laatste nippertje om al dan niet last minute te boeken. Vlamingen hebben dan weer de neiging om eerst de weersvoorspelling in eigen land af te wachten.

– Opvallend is dat ongeveer 20 % van de gezinnen met inwonende kinderen voor last minute kiezen omdat ze eerst willen weten of er wel genoeg geld is om een vliegvakantie te betalen.

Top-vijf lastminutebestemmingen in 2013

1. Barcelona

2. Madrid

3. Genève

4. Nice

5. Milaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content