Belgen zijn actiever dan Nederlanders (op reis dan toch)

© iStockphoto

Hoe denken mensen over liefde, irritaties en soul searching op reis?

Het grote vakantieseizoen is aangebroken. Reisorganisatie Kuoni heeft reizigers in 12 landen gevraagd naar hun vakantievoorbereidingen, vakantieontmoetingen, culinaire avonturen, vakantiegedrag en de ultieme vakantiebeleving. Het Kuoni Holiday Report 2011 geeft inzicht in hoeverre mensen zich anders gaan gedragen op vakantie. Hieruit blijkt dat Nederlanders en Belgen zich vaak anders gedragen op reis.

Verschillen in vakantievoorbereiding tussen Nederlanders en Belgen

Mannen zijn over het algemeen meer ontspannen en bereiden zich nauwelijks voor. Een vijfde van de Belgische en een kwart van de Nederlandse mannen doet niets om zich op een vakantie voor te bereiden. Opvallend is wel dat Belgische vrouwen, meer dan Nederlandse vrouwen, extra aandacht aan hun persoonlijke verzorging schenken vooraleer zij op reis gaan.

Liefde, romantiek en seks

Nieuwe vriendschappen of een korte vakantieliefde zijn een belangrijk onderdeel van de vakantie. Nederlanders hopen twee keer zo vaak op een vakantieliefde, seks of een relatie dan de Belgen. Ook vinden zij van zichzelf dat zij meer flirten dan wij. Italianen, Fransen en Spanjaarden zijn echter de grootste rokkenjagers op reis. Gaat u zelf op zoek naar een vakantieliefde? Op het strand, in de zee, in het zwembad, op een boot of in een bar of club maakt u de meeste kans.

Irritaties tijdens de vakantie

Rommel blijkt de grootste ergernis te zijn op reis, en dat geldt vooral voor Nederlanders. Opvallend is dat Nederlandse mannen zich meer storen aan luidruchtig gepraat dan Belgische mannen. Nederlandse vrouwen keuren topless zonnen eerder af. Nederlandse mannen zijn er trouwens ook geen voorstander van.

Dress to impress

Hoewel een Belgische vrouw zich extra verzorgen zal vooraleer zij op reis vertrekt, nemen Belgische vakantiegangers de vierde plaats in op de lijst van best geklede nationaliteiten op aarde. Italianen, Fransen en Spanjaarden bezetten alweer de top 3. Nederlanders en Belgen gaan liever ‘casual’ gekleed op vakantie.

Lang leve de lol op vakantie

Vooral Nederlandse jongeren gooien alle remmen los op vakantie, in de hoop een spannende vakantie te beleven. Bijna een kwart van de jongeren in de leeftijd 25-34 zegt dat zij zich anders gedragen op vakantie dan thuis. Belgen daarentegen willen vooral ontsnappen aan de dagelijkse routine. Een vijfde van de Belgische vrouwen draagt meer verhullende kledij op reis, tegenover slechts 4% van de Nederlandse vrouwen.

Soul searching

Tijdens een vakantie wordt vaak aan zelfreflectie gedaan, waardoor mensen dingen doen op reis die hen gelukkig maken. Belgen leggen meer nadruk op rust en welzijn dan Nederlanders. Bijna de helft van de Belgische vrouwen hunkert naar welzijn en 42% hoopt op rust, dit tegenover slechts 20% en 10% van de Nederlandse vrouwen. Een derde wil een vakantie vol avontuur en opwinding.

Meest bijzondere belevenissen

Wanneer toeristen mooie plekken kunnen bezichtigen, zijn zij tevreden. Plezier hebben, buitenlandervaringen opdoen, cultuur snuiven en culinaire ontdekkingen staan eveneens garant voor een geslaagde vakantie.

Foodism

Hoe culinair zijn de Nederlandse en Belgische vakantiegangers? 83% geniet van lokale gerechten in combinatie met gerechten die zij thuis ook eten. 14% van de toeristen vindt reizen dé ideale gelegenheid om nieuwe smaken en gerechten te proeven. Slechts 4% eet enkel wat zij thuis gewoon zijn.

Toerisme van de toekomst

Het verkennen van onbekende plaatsen, duurzaamheid en ecotoerisme worden steeds belangrijker in het vakantiepatroon. Het gevoel van verantwoordelijkheid stijgt wanneer mensen een dergelijke reis ondernemen.

Andere opmerkelijke resultaten

Een tiende van de Nederlandse mannen wil pronken met hun vakantiekleurtje door witte kleding te dragen. Nederlandse vrouwen echter zijn de meest avontuurlijke vrouwen van alle ondervraagde nationaliteiten, want 35% van hen wil avontuur op reis.

Belgen zijn vrij actief tijdens hun vakantie, want 34% van de Belgische mannen en vrouwen doet meer aan lichaamsbeweging dan thuis. Meer dan een kwart van de Nederlandse vakantiegangers doet helemaal niet aan sport wanneer zij op reis zijn. Slechts een vijfde van de toeristen wil kennis maken met de lokale bevolking.

Bron: Kuoni Holiday Report 2011 / Marion Coen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content