Belgen gaan weer vaker op vakantie in het buitenland

© iStockphoto

Zowat 27 procent van de Belgen zegt de komende zomervakantie naar het buitenland te reizen. In 2016 was dat met 21 procent een stuk minder.

Mogelijk was er sprake van een terrorisme-effect na de aanslagen van maart vorig jaar. Ook vandaag nog zeggen 2 op de tien Belgen dat ze hun reisgedrag laten bepalen door de angst voor terrorisme. Opmerkelijk is voorts dat acht op de tien Belgen met de auto op vakantie gaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantieonderzoek van reisbijstandsorganisatie Touring.

De Belgen gaan meer dan één keer per jaar op vakantie, zo blijkt. Zowat 38 procent van de reizigers kiest voor een citytrip, bijna evenveel als de 37 procent die ook een klassieke strand- en zwembadvakantie verkiezen. Van de 77 procent die met de auto op vakantie vertrekt, trekt 21 procent rond.

58 procent van de Belgen neemt ook eens het vliegtuig en 13 procent de trein. Populairste bestemming blijft Frankrijk met 57 procent, gevolgd door Spanje (28 procent) en Nederland (27 procent). 91 procent blijft binnen Europa.

Zorgen op reis

Vakantiegangers maken zich blijkens deze enquête vooral zorgen om ziek te worden op reis (43 procent), een ongeval (40 procent) te hebben en slecht weer(39 procent). Maar 33 procent is ook bang om bestolen te worden en 17 procent houdt rekening met een terroristische aanslag. Zo’n 40 procent werd al eens met ziekte geconfronteerd tijdens de vakantie en 11 procent met een ongeval.

Zeventien procent kreeg al te maken met het annuleren of vroegtijdig stopzetten van de vakantie en 28 procent had al problemen met de vlucht. In 19 procent van de pechgevallen is de reisbijstandsverlener tussenbeide gekomen. Circa 70 procent heeft een reisbijstandsverzekering. Bij jongeren is dat wat minder dan bij de ouderen. Een bagageverzekering denkt slechts 38 procent nodig te hebben en 2 op de 5 is evenmin geïnteresseerd in een annulatieverzekering of pechbijstand voor de auto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content