Belgen betalen veel meer voor de TGV Parijs-Barcelona dan Fransen

© Reuters

Het goedkoopste TGV-ticket tussen Parijs en Barcelona kost bijna dubbel zoveel op de Belgische website van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF als op de Franse.

Ook de Britse, Duitse en Nederlandse sites zijn duurder. Dat onthult website seat61.com. “Discriminatie op deze schaal ben ik nog niet eerder tegengekomen bij Europese treinoperatoren, en ook niet tegen andere EU-lidstaten”, klinkt het.

De tarieven voor een enkele rit tussen Parijs en Barcelona via TGV starten aan 59 euro. Maar seat61.com ontdekte dat die prijs niet beschikbaar is op alle versies van de SNCF-site. Zo betalen de gebruikers van de Belgische versie minstens 100 euro.

Hetzelfde geldt voor privébedrijven die tickets aanbieden voor de TGV tussen Parijs en Barcelona. Terwijl een in Frankrijk of Spanje gevestigde website tickets aanbiedt aan 59 euro, moeten andere sites minstens 100 euro vragen. Volgens seat61.com gelden de nieuwe tarieven sinds september 2015. De TGV tussen Frankrijk en Spanje wordt gezamenlijk uitgebaat door de Franse en Spaanse spoorwegmaatschappijen.

Alhoewel de hogere tarieven makkelijk kunnen omzeild worden – zo volstaat het op de Franse versie van de site te blijven of naar de website van de Spaanse spoorwegmaatschappij te surfen – spreekt seat61.com van discriminatie. “Discriminatie op deze schaal ben ik nog niet eerder tegengekomen bij Europese treinoperatoren, en tegen andere EU-lidstaten”, klinkt het. De website stelt de vraag of de tarificatie wel in overeenstemming is met de Europese regelgeving.

De SNCF was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie. De website gizmodo.co.uk slaagde er wel in om de SNCF te pakken te krijgen. In een reactie zegt de SNCF dat er “mogelijk een fout is gebeurd” en dat de tarificatie “verder onderzocht wordt”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content