Beklimmers van de Mount Everest moeten afval mee naar beneden nemen

© Reuters

Bergbeklimmers die de Mount Everest bestijgen, moeten vanaf april tijdens de afdaling acht kilo afval meebrengen, anders riskeren ze vervolging.

De nieuwe regel dient om de top van de hoogste berg op Aarde schoon te maken, zo meldt een Nepalese functionaris.

Bergbeklimmers laten al decennialang zuurstofflessen, tenten en kapotte spullen achter op de Everest. Zelfs de lijken van gestorven alpinisten liggen er nog omdat ze niet ontbinden door de extreme koude.

Acht kilo afval

“Om de Mount Everest schoon te maken, heeft de overheid besloten dat elk lid van een expeditie minstens acht kilo afval moet terugbrengen, boven op het eigen afval”, zei Madhusudan Burlakoti van het Nepalese ministerie van Toerisme.

Het is niet de eerste maatregel die de Nepalese overheid neemt om de vervuiling tegen te gaan. De beklimmers moeten een borg betalen van 4.000 dollar (2.900 euro), die ze pas terugkrijgen wanneer ze kunnen bewijzen dat ze al hun vuilnis mee hebben genomen.

Die maatregel is echter moeilijk te controleren. “Onze eerdere inspanningen waren niet erg succesvol, maar als de alpinisten nu geen afval terugbrengen, worden ze vervolgd en gestraft”, zei Burlakoti. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content