Bay Bridge in San Francisco schittert als lichtkunstwerk

© Reuters

De Bay Bridge in San Francisco zal de komende twee jaar iedere avond met een computergestuurde lichtshow in het donker schitteren.

De Californische Bay Bridge staat gewoonlijk in de schaduw van de beroemde Golden Gate Bridge van San Francisco.

Maar nu staat de brug, die de steden San Francisco en Oakland met elkaar verbindt, als spectaculair lichtkunstwerk in de schijnwerpers. De New Yorkse installatiekunstenaar Leo Villareal heeft 25.000 LED-lichtjes aan de stalen kabels bevestigd. De computergestuurde lichtshow “The Bay Lights” zal nu twee jaar lang elke avond vanaf de schemering tot 02.00 uur ’s nachts schitteren.

De fonkelende lichtzee strekt zich vanaf het westelijke brugtraject uit over een afstand van drie kilometer. De kosten voor het acht miljoen dure project worden hoofdzakelijk door giften gedekt. Het gebruik van zonne-energie zal het nachtelijk stroomverbruik tot 15 dollar laten dalen, berichtte de San Francisco Chronicle. De stad verwacht miljoenen dollar inkomsten door kijklustigen, die het spektakel vanop de strandboulevard of boten in de Baai van San Francisco volgen.

De in 1936 gebouwde Bay Bridge wordt dagelijks door 280.000 voertuigen bereden. Bij de zware Loma Prieta-aardbeving in oktober 1989 was een deel van de twee verdiepingen tellende brug ingestort. Het oostelijke brugtraject wordt momenteel tegen aardbevingen beveiligd en zal nog dit jaar ingehuldigd worden. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content