Barcelona ziet toerisme als een groter probleem dan armoede

© REUTERS

Volgens de inwoners van Barcelona vormen de toeristen een groter probleem voor de stad dan armoede. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het gemeentebestuur.

De gemeente vroeg de bevolking wat naar hun mening het grootste probleem was in de stad. Een grote meerderheid van bijna 32 procent noemde werkeloosheid en arbeidsomstandigheden als eerste. Dat schrijft The Local.

Met 5,5 procent van de stemmen kwam het verkeer op de tweede plaats gevolgd door de politiek en toerisme, allebei door 5,3 procent genoemd als het belangrijkste probleem. Pas daarna, met 5,1 procent van de stemmen, werd armoede genoemd.

In de zomer van 2014 bezocht een recordaantal van 31 miljoen toeristen Barcelona en volgens een groot deel van de inwoners gaat daardoor de essentie van de stad verloren. Niet alleen toeristen die zich misdragen vormen een probleem, maar ook het verdwijnen van traditionele winkeltjes. Toeristische souvenirwinkels komen ervoor in de plaats.

De stad probeert met allerlei maatregelen te voorkomen dat de spanning tussen inwoners en toeristen uit de hand loopt. Sinds vorig jaar mogen grote groepen toeristen de bekende La Boqueria markt niet meer bezoeken en de nieuwe linkse burgemeester Ada Colau heeft het toekennen van vergunningen om een toeristische accommodatie te openen met een jaar opgeschort.

Toch is toerisme zeker niet alleen negatief voor Barcelona. Veertien procent van de economie draait op het toerisme en dat levert 120.000 banen op. Ook de culturele scene blijft in leven dankzij de toeristen. Zo komt driekwart van de bezoekers van musea uit het buitenland en maar liefst 93 procent van de bezoekers van het Picasso Museum zijn toeristen.

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content