Australië

Vooral kangoeroes, koala’s en andere zeldzame dieren bevolken de Australische Outback. U kunt er kilometers rijden zonder een levende ziel te bespeuren. Laat u verleiden door een portie overheerlijke natuurpracht en vlieg naar de andere kant van onze aardbol.

Vooral kangoeroes, koala’s en andere zeldzame dieren bevolken de Australische Outback. U kunt er kilometers rijden zonder een levende ziel te bespeuren. Laat u verleiden door een portie overheerlijke natuurpracht en vlieg naar de andere kant van onze aardbol.

Niet te missen in de natuur
Welke steden moet je zien
Redenen om naar Australie te trekken
Blue Mountains National Park
Great Barrier Reef
Uluru-Kata Tjuta National Park
Nambung National Park
Tasmanie
Quirky Australie

Australië is het kleinste continent. Al wordt het door sommigen ook als het grootste eiland beschouwd. Bovendien is het ook het jongste continent. Pas in 1606 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon het als bij toeval. Tot dan leefden er enkel aboriginals. Die oorspronkelijke bewoners bevolken nu vooral het dorre binnenland van Australië.

Na Janszoon volgde de Britse James Cook. Hij riep de oostkust uit tot Brits grondgebied en noemde het New South Wales. Wegens plaatsgebrek in eigen land stuurde Groot-Brittannië haar gevangenen naar haar nieuwe kolonie. De stad Sydney was geboren.

Ook immigranten vonden de weg naar het nieuwe continent en met de vondst van goud in 1851 kwam ook de welvaart. Ook nu nog haalt Australië heel wat van haar inkomsten uit haar grondstoffen. De mijnbouw is dan ook de belangrijkste industrie.

Terwijl de aboriginals de zogenaamde Outback bevolken, wonen de afstammelingen van Britse kolonisten en andere inwijkelingen vooral in de vruchtbare, langgerekte streek langs de oost- en zuidoostkust. Daar liggen ook de grootste steden, zoals Sydney en Melbourne, en de hoofdstad Canberra.

In de Australische steden kunnen toeristen terecht voor een hele portie cultuur. Zo is het operagebouw van Sydney, dat rondom de natuurlijke baai Port Jackson gebouwd is, wereldberoemd. Melbourne, dat met haar prachtige musea, architectuur en kwalitatief hoogstaande kunstexposities als dé cultuurhoofdstad van het continent wordt beschouwd, verwelkomt toeristen dan weer in één van haar talrijke restaurantjes.

Die culturele kuststrook wordt door de ‘Great Dividing Range’, een 3700 km lange bergketen, gescheiden van de natuur in het binnenland. Eén van de indrukwekkendste natuurverschijnselen is ‘Ayers Rock’, een grote zandstenen massa van 348 meter hoog die midden in de woestijn staat. Dit is ongetwijfeld één van dé toeristische trekpleisters. Ook het Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, trekt massa’s kijklustigen. Niet voor niets werd het op de Werelderfgoedlijst gezet.

Op diezelfde lijst staat ook het Nationaal Park Kakadu, dat zowel om zijn culturele waarde, met de rotsschilderijen van de Aboriginals, als om zijn prachtige natuur geprezen wordt. Tenslotte leven in Australië de meest bijzondere dieren en planten. De bekendste zijn zonder twijfel de kangoeroe en koala. Maar ook het vogelbekdier en de mierenegel, de twee enige zoogdieren die eieren leggen, leven enkel in Australië. Bij de planten zijn vooral de meer dan 600 soorten orchideeën een topper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content