Arizona

Arizona behoort tot de mooiste Amerikaanse staten. Niet alleen ligt hier het natuurpark onder de natuurparken, de majestueuze Grand Canyon, je kan hier kennismaken met de eeuwenoude culturen van de Navajo en Hopi die nog altijd springlevend zijn, slenteren door oude Wild West stadjes en de prachtige natuur verkennen.

Arizona behoort tot de mooiste Amerikaanse staten. Niet alleen ligt hier hét natuurpark onder de natuurparken, de majestueuze Grand Canyon, je kan hier kennismaken met de eeuwenoude culturen van de Navajo’s en Hopi’s die nog altijd springlevend zijn, slenteren door oude Wild West stadjes en de prachtige natuur verkennen.

Bezienswaardigheden
Natuur
Trivia
Algemene informatie
Tips en links

Arizona is een staat van contrasten: droge woestijngebieden tegenover dichte bossen, diepe kloven tegenover hoge bergtoppen en sporen van het Wilde Westen tegenover eeuwenoude Indianenculturen.

Grand Canyon

Maar eerst de Grand Canyon: de grootste kloof ter wereld, het bekendste natuurfenomeen in de Verenigde Staten, een Werelderfgoedsite, één van de zeven wereldwonderen en zo grootst en indrukwekkend dat het moeilijk in woorden te omschrijven of op foto vast te leggen is. Het behoort tot die plaatsen die met je eigen ogen gezien moet hebben.

Negentig procent van de toeristen bezoekt enkel de makkelijk te bereiken South Rim, die over de meeste faciliteiten beschikt en waar ook de hoofdingang is. Deze kant van de Canyon is bijgevolg meestal overbevolkt en de prijzen swingen er de pan uit.

North Rim is veel rustiger, heeft minder faciliteiten en ligt meer afgelegen, maar is daarom niet minder mooi. Sommigen vinden de North Rim zelfs nog spectaculairder dan de South Rim. De North Rim ligt 322 km van de South Rim verwijderd, wat een rit van 5 uur met de auto betekent.

Mesa’s en pueblo’s

Een kwart van het grondgebied van Arizona is Indianenreservaat. Zeventien Indianenstammen hebben allemaal hun eigen land waar ze voor een groot deel zelf de regels bepalen.

In het noordoosten ligt het gebied van de Navajo’s en Hopi’s, het grootste reservaat in Noord-Amerika. In het zuiden ligt een ander groot reservaat, dat van de Tohono O’odham. Alhoewel deze oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten vaak geen toeschouwers toelaten bij hun dansen en andere rituelen, proef je hier in de dorpjes toch een hele bijzondere sfeer.

Vooral in het noorden waar de Navajo’s wonen tref je een zeer fotogeniek woestijnlandschap met diepe kloven, mesa’s (een berg met steile hellingen en bovenop een plateau) en verlaten pueblo’s (oude Indianendorpjes met stenen huizen).

Ultiem Filmdecor

Op de grens met Utah ligt Monument Valley, bekend van de talloze Westernfilms die hier opgenomen werden. Scott Eyman, biograaf van regisseur John Ford die in Monument Valley het ultieme kader had gevonden voor zijn films, beschrijft het als “afgeplatte zandstenen bergen die als vuisten door de aardkorst scheuren, maar ook delicate architecturale spitsen die naar de hemel omhoogkronkelen – een plek van grootsheid en rust. Monument Valley wekt de indruk dat het er altijd is geweest – permanent, onvermurwbaar, heilig.”

Arizona kent een droog en warm klimaat dat heel wat gepensioneerden ertoe doet besluiten de winters hier door te brengen. In de zomer kan je verkoeling zoeken in de stuwmeren Lake Powell op de grens met Utah, het door de Hoover Dam gevormde Lake Mead op de grens met Nevada en Lake Havasu op de grens met Californië. Helaas verdwenen bij de aanleg van deze meren heel wat kostbare archeologische opgravingen voorgoed onder water.

Bizar landschap

Gelukkig is niet overal zo onvoorzichtig omgesprongen met het archeologische erfgoed. In de Canyon de Chelly vind je de resten van Indianensamenlevingen uit de periode 350 tot 1300. In de wanden van drie diepe kloven bouwden de Anasazi hele dorpjes. Tegenwoordig worden de rotswoningen in de zomer bewoond door Navajo’s. In de winter wordt het daar te koud en trekken ze naar de top van het plateau.

Petrified Forest is een bizar landschap met opvallend gekleurde versteende bomen en fossielen van dieren en planten. In de ernaast gelegen Painted Desert kan je aan de kleuren van de rotswanden zien hoe erosie hier in de loop van eeuwen kloven heeft gevormd. In de wanden werden onder andere voetafdrukken van dinosaurussen gevonden,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content