Samen met de fresco's maakten nog 22 andere kunststukken, waaronder Etruskische en Griekse vazen, standbeelden, antieke boeken, een Venetiaans kanon en een marmeren sarcofaag uit de 2e eeuw, de oversteek van de grote plas. De teruggave van het gestolen spul gebeurde tijdens een plechtigheid op het hoofdkwartier van de carabinieri en in het gezelschap van de Amerikaanse ambassadeur in Rome.

De fresco's, uit de eerste eeuw na Christus, tonen een vrouw in een rode mantel, een mannelijke figuur en een jonge vrouw met een Cupido. De diefstal dateert van 26 juli 1957. Drie andere fresco's die toen waren ontvreemd, hadden een tijdje geleden al hun weg naar huis teruggevonden.

Epa
© Epa

Hoe vriendelijk de teruggave ook was, de fresco's kunnen niet meer op hun oorspronkelijke plaats terecht. Vermoedelijk zullen zij tentoongesteld worden ofwel op de site van Pompeï, ofwel in het Nationale Archeologische Museum in Napels.

De dieven waren notoire kunsttraffikanten en de voormalige directeur van de Girolamini-bibliotheek in Napels. Zij zijn allen al jaren geleden gearresteerd. (Belga)

Samen met de fresco's maakten nog 22 andere kunststukken, waaronder Etruskische en Griekse vazen, standbeelden, antieke boeken, een Venetiaans kanon en een marmeren sarcofaag uit de 2e eeuw, de oversteek van de grote plas. De teruggave van het gestolen spul gebeurde tijdens een plechtigheid op het hoofdkwartier van de carabinieri en in het gezelschap van de Amerikaanse ambassadeur in Rome. De fresco's, uit de eerste eeuw na Christus, tonen een vrouw in een rode mantel, een mannelijke figuur en een jonge vrouw met een Cupido. De diefstal dateert van 26 juli 1957. Drie andere fresco's die toen waren ontvreemd, hadden een tijdje geleden al hun weg naar huis teruggevonden. Hoe vriendelijk de teruggave ook was, de fresco's kunnen niet meer op hun oorspronkelijke plaats terecht. Vermoedelijk zullen zij tentoongesteld worden ofwel op de site van Pompeï, ofwel in het Nationale Archeologische Museum in Napels. De dieven waren notoire kunsttraffikanten en de voormalige directeur van de Girolamini-bibliotheek in Napels. Zij zijn allen al jaren geleden gearresteerd. (Belga)