Leuvense Egyptoloog ontdekt industriële zone met honderden steengroeves in Egypte

© Joan Lulacat, Wikicommons

Een onderzoeksgroep onder leiding van de Leuvense Egyptoloog Harco Willems heeft in de buurt van de Egyptische stad Amarna een grote industriële zone met honderden steengroeves ontdekt.

Die biedt een verklaring voor het raadsel dat farao Achnaton er in de 14de eeuw voor Christus in slaagde deze enorme stad van vele vierkante kilometers groot op 15 jaar tijd te bouwen.

Ten noorden van Amarna vonden de onderzoekers vorig jaar al de resten van een industriële buitenwijk. Nu is gebleken dat deze industriezone zich uitstrekt tot 12 km ten noorden van de stad. In de vele steengroeves werden talatatblokken geproduceerd, een kleiner type bouwblokken die enkel tijdens deze periode gebruikt werden. De groeves zijn zo groot dat de Egyptenaren er zeker miljoenen van geproduceerd hebben. In de groeves vonden Willems en co ook talloze teksten en dateringen die daar werden achtergelaten door de werklui evenals veel graffiti, waaronder afbeeldingen van de zonnegod.

Het industriële gebied werd doorkruist door tientallen wegen en paden. Met behulp van satellietfoto’s konden de onderzoekers dit hele netwerk in kaart brengen. De meeste paden liepen naar de Nijl, waar vermoedelijk over een lengte van 10 km verschillende kleine havens gevestigd waren. Vanuit die havens werden de blokken over de Nijl naar Amarna verscheept. Eén gebied bevond zich zo hoog in de woestijn dat de bouwblokken niet via de Nijl, maar via een transportweg naar Amarna vervoerd werden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content