Dorp uit de tijd voor de farao’s ontdekt in Egypte

© AFP

Een Egyptisch-Frans team van archeologen heeft een van de oudste dorpen in de Egyptische Nijldelta uitgegraven. Het dorp dateert uit de tijd voor de farao’s, aldus het Egyptische ministerie voor Oudheden.

Het neolithische dorp werd ontdekt bij opgravingen ten noorden van Caïro, in het gebied Tal al-Samara in de provincie Dakahlyia.

‘Gebouwen die dateren uit die tijd (4200-2900 v. Chr.), waren in deze regio nog niet bekend’, zei afdelingshoofd van het ministerie, Ayman al-Achmawi. Het dorp Saïs in het gouvernement Gharbia is ‘de enige vergelijkbare ontdekking in de regio tot nu toe’.

De opgravingen hebben ook talloze opslagsilo’s blootgelegd, die grote hoeveelheden dierenbotten en plantenresten bevatten, evenals aardewerk en stenen werktuigen. Dit bevestigt ‘de aanwezigheid van sedentaire gemeenschappen in de Nijldelta sinds het vijfde millennium voor Christus’, zei Frédéric Geyau, hoofd van het team.

Het werk op de site van Tel Samara ‘biedt een unieke kans om meer te weten te komen over de prehistorische gemeenschappen die duizenden jaren voor de Thinitische Periode in de Delta leefden’, voegde hij eraan toe. De Thinitische of Vroeg-dynastieke Periode komt overeen met de eerste faraonische dynastieën (rond 3000 voor Christus).

Toeristische troef

De afgelopen maanden maakte Egypte verschillende ontdekkingen bekend. Archeologen vonden in de stad Minja een necropolis met duizenden sarcofagen en kunstschatten.

Egypte wil zijn toerismesector nieuw leven inblazen. Die sector is een belangrijke bron van inkomsten voor het land, maar heeft het moeilijk door de politieke onrust sinds de opstand tegen dictator Hosni Moebarak in 2011.

Dit jaar nog gaat een nieuw museum bij de piramiden van Gizeh open. Tegen 2020 moet het museum volledig klaar zijn. Onder andere schatten uit de tombe van farao Toetanchamon zullen er worden getoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content