De schedel, die Apidima 1 gedoopt werd door wetenschappers, werd destijds bestempeld als die van een pre-neanderthaler, maar via de moderne technieken konden wetenschappers achterhalen dat het om een vroege Homo sapiens gaat. 'Apidima 1 bewijst dat de verspreiding van de Homo sapiens buiten Afrika niet alleen vroeger dan gedacht gebeurde, meer dan 200.000 jaar geleden, maar ook dat die tot Europa ging', zegt co-auteur Katerina Harvati, van de universiteit van het Duitse Tübingen.

Bij de ontdekking moet wel een kanttekening geplaatst worden. In een commentaar bij de studie zegt Eric Delson van het New Yorkse Lehman College dat het feit dat enkel de achterkant van de schedel werd gevonden, sommigen kan doen besluiten dat niet ondubbelzinnig vastgesteld kan worden dat het om een Homo sapiens gaat. Wetenschappers vragen dan ook om meer bewijs. De Homo sapiens, ook wel de moderne mens genoemd, verscheen het eerst in Afrika. De oudste resten dateren van 300.000 jaar geleden en werden in Marokko gevonden.

De schedel, die Apidima 1 gedoopt werd door wetenschappers, werd destijds bestempeld als die van een pre-neanderthaler, maar via de moderne technieken konden wetenschappers achterhalen dat het om een vroege Homo sapiens gaat. 'Apidima 1 bewijst dat de verspreiding van de Homo sapiens buiten Afrika niet alleen vroeger dan gedacht gebeurde, meer dan 200.000 jaar geleden, maar ook dat die tot Europa ging', zegt co-auteur Katerina Harvati, van de universiteit van het Duitse Tübingen. Bij de ontdekking moet wel een kanttekening geplaatst worden. In een commentaar bij de studie zegt Eric Delson van het New Yorkse Lehman College dat het feit dat enkel de achterkant van de schedel werd gevonden, sommigen kan doen besluiten dat niet ondubbelzinnig vastgesteld kan worden dat het om een Homo sapiens gaat. Wetenschappers vragen dan ook om meer bewijs. De Homo sapiens, ook wel de moderne mens genoemd, verscheen het eerst in Afrika. De oudste resten dateren van 300.000 jaar geleden en werden in Marokko gevonden.