Archeologen vinden astronomisch observatorium in Machu Picchu

© Reuters

Archeologen hebben bij de beroemde Inca stad Machu Picchu in Peru de resten van een astronomisch observatorium gevonden.

Archeologen hebben bij de beroemde Inca stad Machu Picchu in Peru de resten van een astronomisch observatorium gevonden.

Een team van Poolse en Peruaanse archeologen ontdekten het observatorium toen ze een onder het zand verborgen gebouw in een niet toegankelijk deel van Machu Picchu aan het uitgraven waren. Het team gebruikte 3D laserstralen om het gebouw, dat ze Al Mirador genoemd hebben, in kaart te brengen en zagen dat de hoeken van de stenen precies de lijn van belangrijke astronomische formaties volgen.

De Inca’s staan bekend als astronomen die aan de hand van de bewegingen van de planeten hun religieuze en agrarische kalenders bepaalden. Deze ontdekking is bijzonder omdat het observatorium afwijkt van andere, eerder ontdekte, ceremoniële gebouwen.

Het was overigens bij veel meer oude volkeren gebruikelijk om hun leven te plannen rond de beweging van de planeten.

Daarom is de archeoastronomie, de vorm van archeologie die de manier waarop antieke beschavingen de ruimte bestudeerden, de laatste jaren enorm in opkomst. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content