Archeologen vinden 3600 jaar oude mummie in Egypte

© AFP

In Luxor is een 3.600 jaar oude mummie ontdekt in een zeldzame, houten sarcofaag die met veren gedecoreerd is. Dat maakte het Egyptische ministerie van Antiquiteiten bekend.

De sarcofaag van twee meter lang en vijftig centimeter breed werd ontdekt door een Spaans archeologisch team op een oude begraafplaats op de westoever van Luxor. Volgens het ministerie verkeert het in goede staat en zijn de kleuren nog levendig.

Zeldzame vondst

“De ontdekking van een sarcofaag gedecoreerd met zulke tekeningen is erg zeldzaam”, onderlijnt minister van Antiquiteiten Mohamed Ibrahim.

“De sarcofaag dateert van de 17de dynastie (ca.1640-1550 voor Christus)”, zegt Ali el-Asfar, de directeur van het faraonisch departement van het ministerie. “Aan de hand van de eerste voorbereidende analyses van de sarcofaag en zijn inscripties, denken we dat het zou kunnen gaan om een belangrijk staatsman.”

De veren die op de sarcofaag zijn afgebeeld, symboliseren Maat, de Egyptische godin van het recht, die volgens de mythologie de harten van overledenen woog tegenover een veer, om hun status in het hiernamaals te bepalen.

Het Spaanse team werkt al dertien jaar in Luxor. Vorig jaar ontdekten ze een houten sarcofaag van een vijfjarig jongetje uit de 17de dynastie. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content