Archeologen ontrafelen raadsel rond het enorme graf bij Amphipolis

© Epa

Griekse archeologen geloven dat ze de oplossing van het raadsel rond het enorme graf in de omgeving van de oude handelsstad Amphipolis in Noord-Griekenland genaderd zijn.

Het grafmonument zou gewijd geweest zijn aan Hephaestion, de goede vriend en mogelijke geliefde van Alexander de Grote. Dat vertelde hoofdarcheologe Katerina Peristeri op een persconferentie in Thessaloniki.

Andere archeologen verklaarden op de Griekse radio dat die theorie steekhoudend kan zijn. Hephaestion stierf in Perzië in de winter van 323. Na zijn dood had Alexander de bouw van vele monumenten voor zijn vriend bevolen.

Archeologen ontrafelen raadsel rond het enorme graf bij Amphipolis
© Epa

De theorie van de archeologen is gebaseerd op fragmenten met inscripties in het Oud-Grieks waarop staat: “Ik Antigonos, heb het materiaal voor de bouw van een monument ter ere van Hephaestion aangenomen”, aldus Katerina Peristeri. Antigonos de Eenogige (382-301 v.Ch.) was een van de diadochen (de vroegere generaals) van Alexander en heerste in Macedonië in de tijd toen het bevel werd gegeven voor de bouw van de monumenten voor Hephaestion.

De grafheuvel in de buurt van de antieke stad Amphipolis ten oosten van Thessaloniki is de grootste die ooit in Griekenland werd onderzocht. De heuvel heeft een omvang van bijna 500 meter en is 33 meter hoog. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content