Archeologen ontdekken verloren stad nabij Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat

© Gisling, Wikicommons

Archeologen hebben met behulp van lasertechnieken sporen ontdekt van een enorme stad nabij het 12de-eeuwse tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Ze spreken van een stad die even groot was als de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

“We hebben onder de bossen hele steden ontdekt, waarvan niemand wist dat ze er waren”, stelt de Australische archeoloog Damian Evans in de Britse krant The Guardian. Het onderzoek startte in 2012. Door vanuit een helikopter laserstralen af te schieten konden de archeologen de bodem precies in kaart brengen. In een eerste fase werd een klein stadsgebied ontdekt (Mahendraparvata), dat door een netwerk van wegen en kanalen verbonden was met Angkor Wat.

Gigantische site

“Ditmaal hebben we het geheel en het is enorm: de grootte van Phnom Penh”, aldus Evans. Angkor Wat is het bekendste tempelcomplex van Cambodja en maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed Angkor, de grootste toeristenbestemming in het land. Angkor Wat staat ook afgebeeld op de Cambodjaanse vlag. De resultaten van het onderzoek worden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Journal of Archaeological Science”. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content