Archeologen ontdekken resten van 4.500 jaar oude boot aan Egyptische piramide

© AFP

Tsjechische archeologen hebben aan de piramiden van Aboesir, in de buurt van Caïro, de relatief goed bewaarde resten van een 4.500 jaar oude boot opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten meegedeeld.

“Het woestijnzand dat de houten boot bedekte, heeft op een buitengewone wijze de plantaardige materialen bewaard waarmee de voegen waren afgedekt”, zegt het Egyptische ministerie. “Sommige touwen die de structuur van de boot in stand hielden, bevinden zich nog altijd op hun plaats.”

Het achttien meter lange vaartuig bevond zich vlakbij een mastaba, een oud-Egyptisch grafmonument. Er wordt daarom vermoed dat de boot toebehoorde “aan de eigenaar van het graf, een persoon met een buitengewoon hoge rang”, zegt Miroslav Barta, de leider van het Tsjechische onderzoeksteam.

“Ook al bevindt de boot zich op bijna 12 meter van de mastaba (…) zijn oriëntatie, zijn omvang en het aardewerk dat erin gevonden werd, tonen aan dat er een duidelijke link is tussen dat grafmonument en de boot”, zo bevestigt ook het Egyptische ministerie van Antiquiteiten. “Ze stammen allebei uit het einde van de derde of begin van de vierde dynastie, of 2.550 jaar voor Christus.”

“Waar er één boot ligt, kunnen er nog vele andere zijn”

De archeologische site Aboesir ligt zowat twintig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Op die plaats bevinden zich verschillende piramides van vroegere farao’s. Maar het ontdekte grafmonument bevindt zich niet onmiddellijk naast een van de koninklijke piramides. “De eigenaar van de mastaba was wellicht geen lid van de koninklijke familie”, zo wordt dan ook benadrukt.

De archeologen verwachten dat er in het gebied nog nieuwe opgravingen kunnen gebeuren. “Want waar er één boot ligt, kunnen er nog vele andere zijn”, zegt Barta. De archeoloog verwacht dat de ontdekking kan leiden tot een grotere kennis over de scheepsbouw in het oude Egypte. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content