De muur bevindt zich op een tweeduizend jaar oud landgoed en toont aan dat de Romeinse architectuur buiten de steden groter was dan tot nog toe gedacht werd.

"Bij de reconstructie van Romeinse gebouwen moeten we veel ruimer denken", zegt Klaus Kortüm van het overheidsorgaan voor Monumentenzorg. Klaarblijkelijk moesten zelfs gebouwen op afgelegen landgoederen zoals in Hechingen naast een zinvol (beschutting) ook een representatief doel dienen. "De Romeinen hebben hier het grof geschut bovengehaald", aldus Kortüm

De muur maakte waarschijnlijk deel uit van een groot magazijn en is bewaard gebleven in diens oude structuur, wat buitengewoon is. De muur moet na een bodemverschuiving of aardbeving in zijn geheel omgekanteld zijn. De wand ligt plat op de grond, maar ziet er nog helemaal zo uit als in de Romeinse tijd.

Het oude villacomplex in Hechingen-Stein stamt uit de eerste eeuw na Christus en geldt als een van de belangrijkste archeologische sites van een Romeins landgoed in het zuiden van Duitsland. Het terrein is tegenwoordig toegankelijk als openluchtmuseum.

In 1971 ontdekte de toenmalige burgemeester Gerd Schollian toevallig de overblijfselen. Tijdens de voorbije winter trof hij dan de 16 meter hoge muur aan. (Belga/MS)

De muur bevindt zich op een tweeduizend jaar oud landgoed en toont aan dat de Romeinse architectuur buiten de steden groter was dan tot nog toe gedacht werd. "Bij de reconstructie van Romeinse gebouwen moeten we veel ruimer denken", zegt Klaus Kortüm van het overheidsorgaan voor Monumentenzorg. Klaarblijkelijk moesten zelfs gebouwen op afgelegen landgoederen zoals in Hechingen naast een zinvol (beschutting) ook een representatief doel dienen. "De Romeinen hebben hier het grof geschut bovengehaald", aldus Kortüm De muur maakte waarschijnlijk deel uit van een groot magazijn en is bewaard gebleven in diens oude structuur, wat buitengewoon is. De muur moet na een bodemverschuiving of aardbeving in zijn geheel omgekanteld zijn. De wand ligt plat op de grond, maar ziet er nog helemaal zo uit als in de Romeinse tijd. Het oude villacomplex in Hechingen-Stein stamt uit de eerste eeuw na Christus en geldt als een van de belangrijkste archeologische sites van een Romeins landgoed in het zuiden van Duitsland. Het terrein is tegenwoordig toegankelijk als openluchtmuseum. In 1971 ontdekte de toenmalige burgemeester Gerd Schollian toevallig de overblijfselen. Tijdens de voorbije winter trof hij dan de 16 meter hoge muur aan. (Belga/MS)