Archeologen ontdekken 3.000 jaar oude graven in Pakistan

© Isruma, Wikicommons

Italiaanse archeologen hebben in de Swat-vallei, in Pakistan, graven gevonden die meer dan 3.000 jaar oud zijn en wijzen op complexe begrafenisriten.

Italiaanse archeologen hebben in de Swat-vallei, in Pakistan, graven gevonden die meer dan 3.000 jaar oud zijn en wijzen op “complexe begrafenisriten” in de regio die jarenlang door de Taliban gecontroleerd werd.

Dat meldt Luca Maria Olivieri, de leider van de Italiaanse archeologische missie in Pakistan.

De Italiaanse archeologische missie begon haar opgravingen in de jaren vijftig van vorige eeuw op de site van Udegram, in de Swat-vallei, een bergachtige streek in het noordwesten van Pakistan met een boeddhistisch verleden.

Strijdtoneel van de Taliban

De archeologen wisten van het bestaan van een pre boeddhistische necropool in Udegram af, maar ze ontdekten pas onlangs een ongekend deel van de oude geschiedenis van het gebied toen ze op bijna dertig graven stootten.

“Het kerkhof lijkt gebruikt te zijn geweest ergens tussen het einde van het tweede millennium voor Christus en de eerst helft van het eerste millennium na Christus. De graven vertellen ons enorm veel over die oude culturen, die complexe begrafenisriten hadden”, aldus Olivieri.

De streek is rijk aan boeddhistische sites. Ze worden echter weinig bezocht door buitenlandse toeristen en werden in het verleden al verwoest door de Taliban die de boeddhistische erfenis niet tolereren.

De talibanstrijders controleerden de Swat-vallei tussen 2007 en 2009, maar werden nadien bij een offensief van het Pakistaanse leger teruggedrongen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content