Archeologen hopen graf Nefertiti te vinden

© AFP

In de beroemde Vallei der Koningen in Egypte is een archeologenteam begonnen met de speurtocht naar het nog steeds niet ontdekte graf van de legendarische koningin Nefertiti (ook wel eens Nefertete of Nofretete genaamd).

De Britse Egyptoloog Nicholas Reeves stak maandag met een groep wetenschappers nabij de stad Luxor figuurlijk de eerste spade in de grond. Reeves wil zijn theorie, dat de grafkamer van farao Toetanchamon verscheidene verborgen ruimtes bevat, aan de praktijk toetsen.

Er worden momenteel in die grafkamer metingen met ultramoderne methodes gedaan, zodat/opdat de wereldberoemde rustplaats van de farao met het gouden masker niet wordt beschadigd.

Nefertiti, Oud-Egyptisch voor ‘De mooie is gekomen’, heerste van 1352 tot 1338 voor Christus met haar man, Achnaton (Echnaton, Ichnaton) over het Egyptische rijk. Over de dame is weinig bekend, tenzij dan dat zij als een Oud-Egyptische variant van Marilyn Monroe om haar schoonheid werd bezongen. Die schoonheid blijkt uit haar buste, die in het Neues Museum in Berlijn wordt bewaard.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content