Arabische lente tempert Belgische reislust

© Marc Ryckaert, Wikicommons

De revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten laten zich gevoelen op onze appetijt om op vakantie te gaan.

Belgische touroperators hadden eind april 2,9 procent minder reservaties voor het zomerseizoen ontvangen dan een jaar geleden. ABTO, de vereniging van touroperators die een kleine 90 procent van de markt van georganiseerde reizen in ons land vertegenwoordigt, maakte de cijfers maandag bekend.

De zomerboekingen namen een sterke start, maar de omwentelingen in Tunesië en Egypte en de oorlog in Libië zetten vlug een domper, aldus ABTO-voorzitter Claude Pérignon. “De klant neemt een afwachtende houding aan. De Arabische omwenteling voedt de onzekerheid”, luidt het.

Bovendien speelt het mooie zomerweer van de voorbije weken de sector parten: de consument gaat in principe op vakantie om het mooie weer op te zoeken, maar stelde nu vast dat de zalige temperaturen in zijn eigen achtertuin te vinden waren.

De cijfers liegen er niet om: 38,2 procent minder boekingen voor Tunesië, 27,3 procent minder reservaties voor Egypte. Ook Jordanië (-26,6 procent) deelt in de klappen.

Opvallend: de daling treft niet alleen de landen die in de greep zijn van omwentelingen, er is ook een domino-effect op andere Arabische bestemmingen. “De consument maakt in zijn hoofd een amalgaam van moslimbestemmingen”, zegt Pérignon. Dat verklaart waarom er momenteel minder reservaties zijn voor

Turkije (-7,8 procent).

Europese bestemmingen doen hun voordeel met de mindere populariteit van de Arabische landen. Vooral Griekenland (+16,6 procent), Spanje en de Canarische eilanden (+14,8 procent), Malta (+13,1 procent) en Portugal (+12,3 procent) profiteren. Ook Kroatië (+8,2 procent) zit in de lift.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content