Antwerpse Zoo ontvangt nieuw laaglandgorillavrouwtje

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst

In de Zoo Antwerpen is deze week een nieuw gorillavrouwtje gearriveerd vanuit de dierentuin van het Duitse Heidelberg. De laaglandgorilla’s van de Zoo zijn nu met zijn vijven.

De Zoo werkt intussen verder aan een beschermingsproject voor de bedreigde soort in Kameroen.

Het wijfje, Kiki genaamd, is een exemplaar van de westelijke variant van de laaglandgorilla. Die komt voor in de warme laaglandregenwouden van Centraal- en West-Afrika en is kleiner en lichter dan de oostelijke.

Bedreigde diersoort

Beide varianten worden bedreigd in hun voortbestaan door jacht en door de vernietiging van hun leefgebied ten voordele van mijnbouw, houtwinning en de ontwikkeling van landbouwgebieden en nederzettingen.

De Zoo Antwerpen heeft in Kameroen het “Dja Conservation Project” lopen, een initiatief waarbij lokale dorpsgemeenschappen geïnformeerd worden over (het belang van) natuurbehoud en waarbij hen alternatieve inkomstenbronnen worden aangeboden voor het doden van gorilla’s voor woudvlees. Tot die alternatieven horen onder meer het opstarten van bijenteelt en cacaoplantages.

Opnemen in de groep

Het nieuwe zeven jaar oude gorillavrouwtje zal de komende tijd stap voor stap geïntegreerd worden in de bestaande groep. Ze loopt immers wat achter in haar ontwikkeling – ze weegt slechts 40 kilo terwijl dat minstens 53 zou moeten zijn – en lijdt aan epilepsieaanvallen, wat haar in de vrij onstabiele gorillagroep van Heidelberg heel wat problemen opleverde. Twee verzorgers kwamen uit Duitsland mee om haar alvast de eerste dagen te begeleiden.

De bezoekers van de Zoo zullen allicht binnen een tiental dagen met Kiki kunnen kennismaken. (Belga/MS)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content