Antwerpse molens openen de deuren

© Michiel Verbeek, Wikicommons

De provincie Antwerpen telt 8 watermolens, 28 windmolens en 1 rosmolen. Tijdens de provinciale Molendagen op 28 augustus (van 10 tot 17 uur) en 25 september (van 13 tot 17 uur) stellen ze hun deuren open en zijn ze gratis te bezoeken.

Molens zijn bijzonder mooi maar ook kwetsbaar erfgoed. Het is belangrijk om historische molens draaiende te houden, want een molen die stilstaat is snel vatbaar voor verval. Het merendeel van de Antwerpse molens is maalvaardig. Slechts twee watermolens werken nog met een beroepsmolenaar. Overal elders staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud.

Rust roest

Molens die blijven draaien gaan langer mee. Het gezegde ‘rust roest’ is ook geldig voor een molen: de molenaars voeren tijdens het draaien regelmatig klein onderhoud uit, en door bestendige beweging en trilling van raderen, assen en stenen wordt houtbederf tegengegaan. Het provinciebestuur werkt daarom actief samen met vrijwillige molenaars aan het behoud en beheer van het resterende molenbestand, zodat de molens ook na de restauratie in goede vorm blijven.

De koepelvereniging Levende Molens vzw stelde daarom samen met erfgoedcellen Noorderkempen en K.Erf het educatieve pakket ‘Molen je mee’ samen. En op 28 augustus en 25 september stellen molens in Antwerpen, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Brecht, Essen, Geel, Gierle, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Lillo, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Zandhoven hun deuren gratis open voor het publiek.

Meer informatie over de Molendagen is te vinden op de website Levende Molens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content