Antwerpen ontvangt bijna dubbel zoveel zee- en riviercruises

© Belga

De stad Antwerpen heeft vorig jaar 21.162 passagiers van zeecruises mogen verwelkomen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013.

,Dat vernam Belga bij het kabinet van schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Het aantal riviercruises ging eveneens sterk de hoogte in, met een absoluut recordcijfer van 92.110 passagiers tot gevolg. In de haven van Zeebrugge meerden vorig jaar ruim honderd cruiseschepen aan, ongeveer even veel als in recordjaar

2013 ontving Antwerpen nog 17 zeecruises, vorig jaar waren er dat 29 en steeg ook het aantal reizigers logischerwijs fors: van 11.620 naar 21.162, bijna tweemaal zoveel. Op het vlak van riviercruises ging het aantal aanlopen van schepen omhoog van 633 naar 731, goed voor een stijging van 15 procent. Het aantal passagiers nam toe met 6,3 procent.

“Het inzetten op rivier- en zeecruises is een speerpunt van ons beleid”, zegt schepen Kennis in een eerste reactie. “We stellen dan ook alles in het werk om zoveel mogelijk cruises aan te trekken én om de cruisetoeristen in onze stad te houden.”

Riviercruises helemaal in

Volgens Kennis valt vooral de stijging op het vlak van riviercruises te kaderen in een trend die in heel Europa vastgesteld wordt. Antwerpen ligt bovendien geografisch gezien op een “interessant knooppunt van vaarwegen”, klinkt het, zeker met het oog op de voor riviercruises belangrijke Duitse en Nederlandse markten.

In Zeebrugge meerden vorig jaar ruim honderd cruiseschepen aan. Er werd amper één cruiseschip minder geteld dan in recordjaar 2013 toen er 108 cruiseschepen Zeebrugge aandeden. Voor 2015 kreeg de haven van Zeebrugge opnieuw ruim honderd aanvragen binnen, dus wordt verwacht opnieuw ergens te eindigen rond de recordcijfers. Het seizoen start traditioneel in maart.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content