Antieke sites te huur in Griekenland

© Thinkstock

Het voorstel van een Grieks parlementslid om antieke sites zoals de Acropolis te verhuren is met verontwaardiging onthaald.

Een voorstel van een parlementslid van de conservatieve regeringspartij Nea Dimokratia (ND) is in Griekenland op verontwaardiging onthaald. Gerasimos Giakoumatos kwam met het voorstel op de proppen om antieke sites zoals de Acropolis te verhuren om de financiële nood van het land te verlichten. “In plaats van de lonen te verlagen, zou de regering de Acropolis (…) moeten verhuren”, stelde Giakomoutos voor. “Verhuren, niet verkopen”.

Zijn voorstel vangt naar eigen zeggen twee vliegen in één klap: door de veelbezochte antieke sites te verhuren, wordt het probleem van de veelvuldige stakingen van het personeel opgelost. In Griekenland gebeurt het meer dan eens dat cultuur- en geschiedenisminnende toeristen wegens stakingsacties voor gesloten deuren staan.

De Opperste Raad van de Etnische Hellenen, de vereniging van Griekse “traditionalisten”, bestempelde het voorstel als “dom” en “schandelijk”. De vereniging eist verontschuldigingen. Anderzijds blijken er ook archeologen en historici rond te lopen die, in het volle besef van het hedendaagse Griekse drama, begrip opbrengen voor (deel-)privatisering van nationaal erfgoed. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content