Andesgletsjers dreigen binnen 20 jaar te verdwijnen

Indien er geen maatregelen gekomen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan, zullen de gletsjers en eeuwige sneeuw in het Andesgebergte in Zuid-Amerika binnen 20 jaar verdwenen zijn, zo heeft de Wereldbank in Lima gewaarschuwd.

Die verdwijning zal een dramatische impact hebben voor de toegang tot water, de landbouw, de energietoelevering en de welvaart in het algemeen van de Peruvianen, aldus de Wereldbank in een document dat is voorgesteld door economist Pablo Fajnzylber en klimaatwijzigingsspecialist Walter Vergara.

In de voorbije 35 jaar is de gletsjeroppervlakte in Peru met 22 procent geslonken, wat tot een daling met 12 procent van de watervoorziening zorgde voor het kustgebied waar 60 procent van alle Peruanen woont. Het gaat om een verlies van 7 miljard kubieke meter water.

Om de gevolgen van de klimaatsverandering tegen te gaan, heeft de Wereldbank onlangs een fonds van zes miljard dollar in het leven geroepen. Het springt ontwikkelingslanden, in het bijzonder in Latijns-Amerika en de Caraïben, bij in hun inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content