Andalusië

Als Spanje het fascinerendste land van Europa zou zijn, dan is Andalusie de weelderigste plek in dat grote, schitterende en harde land.

Als Spanje het fascinerendste land van Europa zou zijn, dan is Andalusië de weelderigste plek in dat grote, schitterende en harde land.

In Andalusië, waar de schijnt de zon constant schijnt en door de Atlantische invloed veel groen is, leeft men buiten. Het maatschappelijk leven speelt zich grotendeels op straat af: flaneren en oeverloos discussiëren over politiek, het geluk en de toekomst van de regio’s. De regionalisering is ver gevorderd: het lokale accent in Andalusië is zo prominent dat het op Arabisch begint te gelijken.

Andalusië is evenzoveel clichés van witte dorpen en olijfboomvelden, van een tragische geschiedenis van Moren, joden en Reconquista, van sherry en stieren(gevechten), van de semana santa, flamenco en duende, van briljante steden als Sevilla, Córdoba, Granada en Cadiz met hun fabelachtige kunstschatten.

Al Andalus is een briljante en bittere geschiedenis van acht eeuwen. Nergens in Zuidwest-Europa vind je meer islamitische sporen dan in Andalusië, van architectuur en muziek tot gerechten.

Andalusië is ook de Sierra Nevada, de hoogvlakte tussen 2100 en 3300 meter boven de zeespiegel. Dit gebied wordt algemeen beschouwd als het beste skistation in Spanje. In de zomer kan je er schitterende trektochten zoals de Ruta del Califato – een kronkelpad langs Moorse sporen tussen Granada en Cordóba – maken.

De staptochten leiden overwegend over gemakkelijke paden en zijn ook in afstand beperkt. Het traject dat over de zuidelijke flanken van de Sierra Nevada loopt, voert door schilderachtige dorpjes en Moorse ruïnes om te eindigen aan de stranden van de Middellandse Zee.

Een onbekender deel van Andalusië is de noordelijkste provincie Jaén. De streek staat bekend om zijn olijven, maar heeft heel wat verrassingen in petto: prachtige natuurgebieden, indrukwekkende overblijfselen uit de Moorse tijd en de Middeleeuwen en mooie steden als Jaén, ébeda en Baeza.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content