Amsterdamse Lichtfestival met 6,5 kilometer lang kunstwerk van Ai Weiwei gestart

© Janus van den Eijnden

Vanaf 30 november verandert Amsterdam dankzij het Lichtfestival in het grootste openlichtmuseum ter wereld. Het festival bestaat uit twee delen: een festival op het water dat loopt tot en met 21 januari 2018 en een festival op het vasteland dat op 14 december van start gaat en duurt tot en met 7 januari.

Hoogtepunt is de bijdrage van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Zijn kunstwerk Thinline is een 6,5 kilometer lange lichtlijn door de stad die de vaarroute van het festival volgt. Met dit werk stelt hij grenzen in vraag: wie bepaalt de grenzen, wie beheerst ze en wie mag een grens wel oversteken en wie niet?

Dit past in het algemene thema van deze zesde editie van het Amsterdamse Lichtfestival. In het kader van Existential werd de kunstenaars gevraagd na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht daarin speelt. De Britse ontwerper Cecil Balmond vraagt zich met het werk Infinita bijvoorbeeld af of de essentie van ons bestaan waarneembaar is of onder de oppervlakte verborgen ligt.

In totaal zijn 36 kunstwerken te zien – 21 op het water en 15 op het land – van designers, architecten en kunstenaars uit landen als Japan, China, de VS, Rusland, Canada, Kosovo en Duitsland. Vanuit Belgie levert designbureau ACTLD van Koert Vermeulen een bijdrage.

Bezoekers kunnen het festival op drie manieren bezoeken. Rederijen organiseren verschillende boottochten langs de kunstwerken op het water en de kunstwerken op het land kan je op eigen gelegenheid te voet op of de fiets bekijken. Het gedeelte aan land vindt dit jaar plaats op het Marineterrein vlakbij het Centraal Station. Iedere avond worden daar ook extra activiteiten georganiseerd zoals lezingen, artist talks met de kunstenaars, interactieve performances en speciale rondleidingen langs het lichtparcours.

Ai Weiwei maakte speciaal voor dit Amsterdamse Lichtfestival het kunstwerk’ thinline, limited edition’ in een oplage van honderd en gesigneerd door hemzelf. Je kan er eentje kopen voor 2500 euro.

Partner Content