Amsterdam wereldfietsstad

Amsterdam telt in totaal meer dan 550.000 fietsen. Van alle verplaatsingen in Amsterdam gaat bijna 40 procent per fiets. Dat is uitzonderlijk veel, vergeleken met andere Europese steden.

Toch verbazen de meeste bezoekers zich nog als ze de enorme hoeveelheden fietsen zien en vooral de verscheidenheid van de fietsers: scholieren, bankdirecteuren, politie en postbodes, fietskoeriers, ouderen, bekende Nederlanders en natuurlijk fietsen de burgemeester en wethouders ook.

Fietsen: tweede natuur voor Amsterdammers Het is voor Amsterdammers logisch om op de fiets te gaan. Amsterdam is immers slecht ingesteld op auto’s. De 17e-eeuwse binnenstad is gebouwd voor voetgangers en paard en wagen, en de smalle straten en grachten bieden nauwelijks een goede doorstroming voor auto’s, laat staan voldoende parkeerruimte.

Maar de stad is ook vlak en compact, de maximale afstand in de binnenstad bedraagt vijf kilometer, een ideale afstand om per fiets te overbruggen. Inmiddels telt Amsterdam 400 kilometer aan comfortabele fietspaden, waarbij speciale fietsbruggen de doorgaande routes voor fietsers verkorten.

Fietsen door de eeuwen heen De moderne fiets met ketting werd pas in 1885 uitgevonden. Samen met de luchtband werd de fiets daarmee langzaam hét vervoermiddel voor de massa. Vooral in het vlakke Nederland sloeg de fiets direct aan.

Amsterdam was al rond 1900 een echte fietsstad, met sinds 1898 de overdekte Velox Rijwielschool voor Amsterdammers die de kunst nog niet meester waren. Door de opkomst van de auto nam na 1960 in binnen- en buitenland het gebruik van de fiets af.

Witte fietsenplan In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontstond het ‘witte fietsenplan’. Het was één van de vele ludieke ideeën van de Provo-beweging in Amsterdam. Een systeem waarbij iedereen gratis gebruik kon maken van witte fietsen die overal in de stad stonden. Dit plan mislukte, maar het idee is altijd blijven leven.

De gemeente introduceerde in 2000 een nieuwe variant van het oude idee als aanvulling op het openbaar vervoer. Het systeem bleek in de praktijk echter toch te kwetsbaar voor vandalisme en diefstal.

Het betaalde leenfietsensysteem met de OV-fiets is echter wel een succes. Bij alle Amsterdamse treinstations en in de Fietspunt stallingen zijn de fietsen te huren. Voor het huren is het nodig dat je bent geregistreerd bij OV-fiets. Zie www.ov-fiets.nl

Alle soorten en maten Fietsen in Amsterdam kom je in allerlei vormen en maten tegen. Je hebt ze voor kinderen, volwassenen en professionals. Je hebt ze voor één persoon (met of zonder zijwieltjes om het te leren), maar ook voor twee (tandem) en zelfs voor acht personen.

Geen zin om zelf te fietsen? Laat je vervoeren in een fietstaxi. Of verken Amsterdam vanaf de grachten en huur een waterfiets.

Erg populair is de bakfiets, in vele varianten. Deze transportfiets werd oorspronkelijk gebruikt om goederen te vervoeren, maar blijkt nu ook het ideale vervoermiddel voor hele gezinnen.

Nesciobrug, de langste fietsbrug ter wereld Over het Amsterdam Rijnkanaal is in 2006 de langste fietsbrug ter wereld geplaatst, met een totale lengte van 780 meter. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers en verbindt het ‘vasteland’ van Amsterdam met het eilandenrijk IJburg.

Het ontwerp van de brug werd vanwege zijn ‘elegantie’ in 2006 bekroond met de Staalprijs en in 2007 met de Fietsvakantie Trofee omdat de brug een belangrijke schakel is in een recreatieve route en bovendien fietsvriendelijk dankzij de geleidelijke op- en afritten.

Like a local De fiets biedt buitenlandse gasten een aantrekkelijke en vooral voor minder ervaren fietsers avontuurlijke manier om de stad en omgeving te verkennen. Voor hen zijn er speciale fietsroutes, fietstours onder leiding van gidsen, en natuurlijk fietsverhuurbedrijven. Je kunt er zelfs fietsen op het water. En het leukste is: op de fiets voelt iedere toerist zich ineens een beetje Amsterdammer.

Toch is fietsen in Amsterdam minder makkelijk dan het lijkt. Zo zijn er veel drukke verkeersituaties die lastig kunnen zijn voor fietsende toeristen in Amsterdam. Pas als beginnende fietser in Amsterdam ook op voor de tramrails: fiets dwars of schuin over de tramrails, zodat je niet vast komt te zitten met het wiel.

Praktische informatie

Fiets en trein, pont en metro In de Amsterdamse metro mag de fiets meereizen en op de gratis ponten over de rivier het IJ mogen fietsen gratis mee. Voor fietsvervoer in de trein heb je een speciaal vervoerbewijs nodig.

Als je met de trein gaat kun je ook een dag- of weekkaart voor een huurfiets te kopen. Dit fietskaartje geeft korting bij het huren van een fiets bij een Rijwielshop/fietspoint/bewaakte stalling bij alle treinstations in Amsterdam. Reserveren: 020 – 624 8391.

Fietsverhuur Voor bezoekers van Amsterdam is het huren van een fiets een leuke manier om de stad en omgeving te verkennen. In alle delen van de stad zijn fietsen te huur. Vooral rond het Centraal Station, het Leidseplein en de Dam zijn veel verhuurbedrijven gevestigd. Verhuur is vaak al mogelijk vanaf drie uur per dag, de gemiddelde daghuurprijs is 8 euro.

Naast de gewone stadsfietsen zijn er veel andere types te huur: toerfietsen, tandems, kinderfietsen, bakfietsen en steps. Voor de langere afstanden biedt een snorfiets of scooter een uitkomst. En natuurlijk kun je de Amsterdamse grachten verkennen met een waterfiets.

Fietstours De meeste fietsverhuurbedrijven bieden ook fietstours aan. Een ervaren gids vertelt uitvoerig over de stad en laat de allermooiste plekjes zien. Er zijn ook speciale thematours, zoals een historische stadstour, Jordaantour of een picknicktour.

Zelf de stad verkennen kan natuurlijk ook. Bij veel fietsverhuurbedrijven en bij de VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (VVV) zijn fietsroutes en plattegronden te koop voor Amsterdam en omgeving.

Fietskaart van Amsterdam Onder andere bij de VVV vestigingen en de betere boekhandel is een stadsplattegrond voor fietsers te koop. Op deze plattegrond zijn aanbevolen fietsroutes te vinden, naast informatie over fietsenstallingen, fietsverhuurbedrijven, fietsreparatiewerkplaatsen en belangrijke gebouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content