Amsterdam staat vanaf zaterdag 28 juli in het teken van de Amsterdam Gay Pride, een van de grootste jaarlijkse evenementen in de Nederlandse hoofdstad met als hoogtepunt de botenparade door de grachten op 4 augustus.

Deze zeventiende editie met het thema 'On the Move' kent verschillende primeurs, waaronder de Tears of Pride Walk, een serieuze wandelmanifestatie die in het teken staat van homofobie. Ook kunnen bezoekers van de botenparade dit jaar voor het eerst via sms stemmen op hun favoriete boot.

De Amsterdam Gay Pride is in beweging. "Dit jaar is de pride groter dan ooit en hebben we enkele nieuwe elementen geïntroduceerd zowel op het serieuze als luchtige vlak", zegt Irene Hemelaar, directeur van pride-organisator, Stichting ProGay. "Op donderdag 2 augustus organiseren we samen met Stichting Homomonument en Stadsdeel West de Tears of Pride Walk, een manifestatie op het Mercatorplein met een optocht naar het Homomonument die in het teken staat van homofobie, respect en jezelf kunnen zijn."

Botenparade wereldtijd te volgen

Ook de botenparade op zaterdag 4 augustus kent een tweetal primeurs. Voor het eerst verrijst er dit jaar een speciale VIP-tribune op pontons in de Amstel vanwaar zo'n 700 toeschouwers de parade van 80 versierde boten zullen aanschouwen.

De botenparade wordt voor de tweede maal wereldwijd via een livestream op internet uitgezonden. Nieuw is dat kijkers en toeschouwers via sms kunnen stemmen op hun favoriete boot. De winnaar van de publieksprijs is verzekerd van deelname in 2013.

De hele stad viert mee

De negen dagen durende Amsterdam Gay Pride trapt op zaterdag 28 juli af met de openingsreceptie in het Scheepvaartmuseum voor genodigden. Van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 augustus zijn er in de hele stad straat- en pleinfeesten. Het evenement wordt zondag 5 augustus afgesloten met het traditionele slotfeest op het Rembrandtplein.

De Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement van Amsterdam met vele sportieve, emancipatoire, culturele en feestelijke programmaonderdelen. Het volledige programma staat op We Are Proud.

Amsterdam staat vanaf zaterdag 28 juli in het teken van de Amsterdam Gay Pride, een van de grootste jaarlijkse evenementen in de Nederlandse hoofdstad met als hoogtepunt de botenparade door de grachten op 4 augustus. Deze zeventiende editie met het thema 'On the Move' kent verschillende primeurs, waaronder de Tears of Pride Walk, een serieuze wandelmanifestatie die in het teken staat van homofobie. Ook kunnen bezoekers van de botenparade dit jaar voor het eerst via sms stemmen op hun favoriete boot. De Amsterdam Gay Pride is in beweging. "Dit jaar is de pride groter dan ooit en hebben we enkele nieuwe elementen geïntroduceerd zowel op het serieuze als luchtige vlak", zegt Irene Hemelaar, directeur van pride-organisator, Stichting ProGay. "Op donderdag 2 augustus organiseren we samen met Stichting Homomonument en Stadsdeel West de Tears of Pride Walk, een manifestatie op het Mercatorplein met een optocht naar het Homomonument die in het teken staat van homofobie, respect en jezelf kunnen zijn."Botenparade wereldtijd te volgen Ook de botenparade op zaterdag 4 augustus kent een tweetal primeurs. Voor het eerst verrijst er dit jaar een speciale VIP-tribune op pontons in de Amstel vanwaar zo'n 700 toeschouwers de parade van 80 versierde boten zullen aanschouwen. De botenparade wordt voor de tweede maal wereldwijd via een livestream op internet uitgezonden. Nieuw is dat kijkers en toeschouwers via sms kunnen stemmen op hun favoriete boot. De winnaar van de publieksprijs is verzekerd van deelname in 2013.De hele stad viert mee De negen dagen durende Amsterdam Gay Pride trapt op zaterdag 28 juli af met de openingsreceptie in het Scheepvaartmuseum voor genodigden. Van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 augustus zijn er in de hele stad straat- en pleinfeesten. Het evenement wordt zondag 5 augustus afgesloten met het traditionele slotfeest op het Rembrandtplein. De Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement van Amsterdam met vele sportieve, emancipatoire, culturele en feestelijke programmaonderdelen. Het volledige programma staat op We Are Proud.