Amsterdam, de gezelligste winkelstad van Nederland

De best gesorteerde ook, want in geen enkele andere stad vind je zo’n verscheidenheid aan producten. Steeds opnieuw kom je er verrassende winkels en winkeltjes tegen.

Slijterijen waar meer dan 70 soorten whisky of bier over de toonbank gaan, boekhandels die van het eerste tot het laatste schap vol staan met alleen kookboeken of kinderboeken, en talloze andere winkels die zich gespecialiseerd hebben op één product, variërend van koffie tot bonbons en van mannenondergoed (of vrouwenlingerie!) tot vliegers. Er is zelfs een winkel die zich heeft toegelegd op tandenborstels!

In Amsterdam vind je een mengelmoes van dit soort ‘gekke’ zaakjes, grote warenhuizen en modewinkels van supertrendy tot elegant-klassiek, afgewisseld met terrasjes en trendy lunchzaken en restaurants. Juist die mengeling maakt winkelen in Amsterdam zo gezellig en avontuurlijk.

Amsterdam is tegelijkertijd een brok historie én een moderne, kosmopolitische wereldstad. Tientallen nationaliteiten en evenzovele talen geven hun eigen kleur aan de stad, en schilderachtige straatjes en fraaie gevels herinneren aan een rijk verleden. Prettig voor de talrijke weekendbezoekers is dat ook op zondag de winkels en warenhuizen in de binnenstad open zijn.

Winkelen in Amsterdam is ook genieten van kunst met een grote en een kleine ‘k’, want die vind je hier niet alleen in musea, concertzalen en theaters, maar ook gewoon op straat.

Wie op zoek gaat naar de bijzondere winkels van Amsterdam dwaalt daarbij door verschillende buurten. Elk hebben ze hun eigen karakter, maar waar je ook komt – in de smalle straatjes tussen de grachten, het Museumkwartier in Oud-Zuid of in het drukke centrum – steeds vind je een buurt met een onmiskenbaar eigen sfeer en stijl.

De meeste winkels in Amsterdam zijn geopend vanaf 9.30 tot 18.00 of 19.00 uur, maar op maandagochtend gesloten. Op donderdagavond is er in de hele stad koopavond tot 21.00 uur. www.amsterdamtourist.nl

Winkelen op zondag in de binnenstad Vele winkels in de Amsterdamse binnenstad zijn op zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. Amsterdam is daarmee een van de weinige hoofdsteden in Europa waar toeristen alle dagen in de week kunnen winkelen.

Winkelen tussen de grachten De historische grachtengordel van Amsterdam werd aan het begin van de 17e eeuw aangelegd. Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht werden met elkaar verbonden met smalle straatjes, waar tegenwoordig allerlei bijzondere winkels een plek gevonden hebben. Exclusieve zaken op het gebied van interieur-design, mode, kappers, kunst, hightech keukenattributen en oog-en-tong strelende delicatessenwinkels.

Het meest bekend zijn ‘Prinsheeerlijk’ (Prinsenstraat en Herenstraat) en ‘De Negen Straatjes’, zoals de Hartenstraat, Reestraat, Runstraat en Huidenstraat. Wie op zoek is naar bijzondere cadeaus vindt hier alles van zijn of haar gading. Van Boeddhabeelden tot handbeschilderd cadeaupapier en van Mexicaans aardewerk tot geneeskrachtige stenen.

Ook modezaken zijn in groten getale tussen de grachten neergestreken. Wie hier z’n garderobe aanvult haalt iets exclusiefs in huis, want vaak heeft de boetiekeigenaar de kleding zelf ontworpen en gemaakt.

Al snuffelend tussen de grachten ontdek je ook een overweldigend aanbod aan menukaarten van restaurants en lunchadressen. Wie trek heeft kan een plaatsje zoeken in één van de vele trendy en/of knusse restaurantjes.

Er is een speciale website voor bijzondere winkels in de smalle straatjes van de oude binnenstad, die vele onverwachte schatten biedt: www.shop-shop.nl

Mooi en chic Een route van exclusieve winkels slingert zich vanuit hartje stad richting Oud-Zuid, door de voorname buurt rond het Concertgebouw – het Museumkwartier – naar de Beethovenstraat.

Grote warenhuizen vind je vooral in het centrum: De Bijenkorf is gevestigd aan het Damrak en het gerenommeerde Maison de Bonnetrie heeft z’n entree zowel aan het Rokin als aan de Kalverstraat.

In de Leidsestraat is het vooraanstaande modewarenhuis Metz & Co. gevestigd. Wie naar de hoogste etage van het warenhuis klimt (of de lift neemt), komt terecht onder de Rietveldkoepel met een restaurant dat een wijds uitzicht biedt over Amsterdam.

Uitzicht over de stad biedt ook de glazen uitkijktoren in het winkelcentrum Kalvertoren in de driehoek Heiligeweg, Kalverstraat, Singel. Het poortje boven de ingang aan de Heiligeweg, daterend van omstreeks 1603, herinnert aan het Rasphuis dat hier vroeger stond.

Een ander bijzonder winkelcentrum is het luxueuze Magna Plaza in het prachtig verbouwde Hoofdpostkantoor uit 1898 achter het Koninklijk Paleis. De vier verdiepingen – inclusief het souterrain – zijn per roltrap en lift bereikbaar

Meer ‘mooi en chic’ is te vinden bij Amsterdamse diamantairs zoals Amsterdam Diamond Center, Gassan en Coster. Deze staan internationaal hoog aangeschreven vanwege hun grote vakmanschap.

Wie op zoek is naar exclusieve winkels mag zeker het Museumkwartier in Oud-Zuid niet overslaan met de P.C. Hoofsstraat als paradepaardje. Naast het beroemde Concertgebouw en musea met wereldfaam zoals Rijksmuseum en Van Goghmuseum, tref je in dit gedeelte van de stad winkels met veel allure.

Het accent ligt op exclusieve mode. Met couturiers als Frans Molenaar, Mart Visser en uiteraard ook Victor & Rolf bereikte Amsterdam zijn plaats in de internationale modewereld. Daarnaast zijn in het Museumkwartier ook de vooraanstaande internationale modehuizen vertegenwoordigd zoals Max Mara, Daniël Hechter, Louis Vutton en Gucci.

Kunst en antiek Amsterdam behoort sinds eeuwen tot de belangrijke kunst- en antiekcentra van Europa. Het Rokin en omgeving heeft de oudste reputatie op antiekgebied. Langs deze voormalige Amstel-oever vestigden zich in de 19e eeuw vele kunsthandelaren en antiquairs. De meeste van hen zijn weggetrokken, maar je vindt er nog steeds namen met wereldreputatie.

Vanaf 1900, na de bouw van het Rijksmuseum, ontwikkelde het Spiegelkwartier zich tot het nieuwe antiekcentrum van Amsterdam. Rond deze ‘oprijlaan’ naar het Rijksmuseum vestigden zich antiquairs met een indrukwekkend aanbod antieke kunst: schilderijen, keramiek, glas, sieraden, meubels, munten, boeken, Art Deco en noem maar op. Nergens ter wereld vind je een buurt met zoveel antiek en kunst per vierkante meter.

Ook op het gebied van de kunsthandel heeft Amsterdam een reputatie. Met in totaal 141 galeries en kunsthandels is de hoofdstad verreweg het belangrijkste kunstcentrum van Nederland. De vestiging van de internationale veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s heeft deze positie nog versterkt.

Een groot deel van de galeries is te vinden binnen de grachtengordel, met een concentratie in de omgeving van het Spiegelkwartier. Je komt er soms werk tegen van kunstenaars met grote namen – met evenredig hoge prijzen – dat regelmatig door musea wordt aangekocht. Avontuurlijker zijn de galeries met werk van kunstenaars die meer aan het begin van hun carrière staan.

Ook in de Jordaan, omgeving Elandsgracht, kun je heerlijk rondsnuffelen bij talloze antiekzaken en galeries, bijvoorbeeld bij Kunst & Antiekcentrum de Looier. Vooral het aanbod in Jugendstil, Art Deco en 50-er en 60-er Jaren is in deze buurt uniek.

Amsterdamse markten Wie op zoek is naar koopjes kan z’n geluk beproeven op de Amsterdamse markten. Er zijn er maar liefst 26, grote kans dus dat je slaagt. Wie niet op koopjesjacht is zal zich op de Amsterdamse markten overigens ook uitstekend vermaken, al was het alleen maar vanwege de gezellige sfeer. Die ligt tussen de kraampjes voor het opscheppen, niet in de laatste plaats vanwege de marktkooplui die vaak in onvervalst Amsterdams hun waar aanprijzen.

De grootste en kleurrijkste warenmarkt is te vinden in de Albert Cuypstraat.

De Waterloopleinmarkt is als vlooienmarkt bekend tot ver over de grenzen. De enige drijvende bloemenmarkt ter wereld is te vinden langs het Singel. Vier seizoenen lang stallen kooplieden hier hun kleurige waar uit tegen de achtergrond van oud Amsterdam.

Onder de bomen van de Nieuwezijds Voorburgwal vindt op woensdag en zaterdag de Postzegelmarkt plaats. Hier vlakbij, op het Spui, wordt iedere vrijdag de Amsterdamse Boekenmarkt gehouden, zeer aanbevolen voor alle liefhebbers van tweedehands en antiquarische boeken en prenten.

Heel populair op zaterdag is de Boerenmarkt op de Noordermarkt, met uitsluitend biologisch en ecologisch gekweekte producten. Hier vlakbij is de zaterdagmarkt op de Lindengracht, ook in trek bij zowel ‘Jordanezen’ als bezoekers van ver.

Op zondag exposeren en verkopen internationale kunstenaars hun werk op zowel Artmarkt ’t Spui – bij het Begijnhof – als op kunstmarkt Thorbeckeplein, een sfeervol plein met bomen en een muziektent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content