Amerikaanse stierslangen settelen zich in de duinen bij Den Haag

. © Getty Images

In de duinen bij Den Haag en Scheveningen woont een populatie Amerikaanse stierslangen, die zich daar best thuis voelt. En dat is geen goed nieuws.

De dieren zijn daar vast en zeker losgelaten door een terrariumbezitter, die er geen zin meer in had. Stierslangen zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar ze horen niet in Nederland thuis. Ze verstoren het natuurlijke evenwicht in de duinen en gelden daarom als invasieve exoot.

Op vrijdag 19 juni start in Nederland de Week van de Invasieve Exoten, om de aandacht te vestigen op ongewenste dieren en planten die inheemse soorten verdringen. Vogels verspreiden soms zaden van invasieve plantensoorten, maar veruit de meeste exoten komen in de natuur terecht via particulieren.

‘Zo leeft bij Tilburg een populatie Siberische grondeekhoorns die uit een voormalige dierentuin komt. De beestjes worden zelfs vertroeteld’, zegt jurist Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten. ‘Langs de Duitse grens komen veel wasberen voor. Helemaal niet zo leuk als ze eruitzien. Roodwangschildpadden, die te groot zijn geworden voor thuis, duiken overal in sloten en rivieren op. In Friesland zaten stinkdieren en in Drenthe kropen een paar jaar geleden Russische rattenslangen. Dergelijke beesten en planten zouden niet verkocht moeten worden’, vindt Reinhold.

Europa heeft een zogenoemde Unielijst samengesteld met daarop 66 ongewenste soorten die landen moeten aanpakken. Daarnaast kunnen provincies nog eigen soorten benoemen die ze willen verdrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content