Amazonewoud: in een jaar tijd equivalent van een miljoen voetbalvelden verdwenen

© AFP Photo / Scientist Roy Funch / Jaime

Op amper een jaar tijd is het equivalent van een miljoen voetbalvelden ontbost in het Amazonewoud.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld en wordt ook wel eens de groene long van onze planeet genoemd. Brazilië telt de grootste oppervlakte van het woud op het Amerikaanse continent, maar de ontbossing gaat onverminderd voort: tussen augustus 2017 en juli 2018 ging zowat 7.900 vierkante kilometer bos verloren, zo berekende het Nationale Instituut voor Geografische Studies. Dat is 13,72 procent meer dan een jaar eerder.

Op amper een jaar tijd is dus het equivalent van een miljoen voetbalvelden ontbost, zo stelt Greenpeace. ‘En als de nieuwe president Jair Bolsonaro zijn belofte nakomt om sommige milieuregelementeringen te amenderen, dan zal het enkel erger worden’, zo zegt Marcio Astrini van Greenpeace Brazilië. ‘Hij heeft gezegd dat hij paal en perk zal stellen aan de beschermde gebieden, aan de voor inheemse volkeren gereserveerde gronden, en hij beloofde minder inspecties uit te voeren en sancties tegen milieu-inbreuken te beperken. Als hij dat allemaal doet, komen we in een onwaarschijnlijke situatie terecht.’

Tussen 2004 en 2012 daalde de ontbossing in Brazilië gestaag, mede door de overheidsmaatregelen. Die wil Bolsonaro dus terugschroeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content