Altamira-grot wordt na 12 jaar opnieuw opengesteld voor bezoekers

© Museo de Altamira y D. Rodríguez

De grot van Altamira in het noorden van Spanje, bekend vanwege de beroemde rotstekeningen uit het paleolithicum, wordt na twaalf jaar opnieuw opengesteld voor het publiek.

Reeds “binnenkort” wordt gestart met een test die tot augustus zal lopen en waarbij een keer per week vijf mensen onder begeleiding van een gids de grot zullen kunnen bezoeken. Dat hebben de beschermheren van het ten westen van Santander gelegen werelderfgoed zaterdag laten weten.

“Met de test willen we uitzoeken welke effecten de menselijke aanwezigheid in de grot heeft”, aldus staatssecretaris voor Cultuur José María Lasalle. Daarna volgt een beslissing of en hoe de bezoeken kunnen worden voortgezet.

De grot werd in 1868 bij toeval door een jager ontdekt. Binnenin bevinden zich meer dan 260 rotstekeningen, die uit het paleolithicum stammen en meer dan 14.500 jaar oud zijn. Het gaat vooral om tekeningen van dieren zoals bizons, herten en paarden, maar er zijn ook abstracte tekens te zien die tot nu toe niet konden worden verklaard.

De tekeningen begonnen echter hun kwaliteit te verliezen door de ademhaling van de bezoekers, en tussen 1977 en 1982 was de grot al eens gesloten voor het grote publiek. Ondanks strikte beperkingen op het aantal bezoekers dook er meer schade op, en werd Altamira in 2002 opnieuw gesloten. Wetenschappers hebben de voorbije jaren vaak gewaarschuwd voor een heropening.

Sinds 2001 bestaat in de directe omgeving een realistische kopie, die in 2013 nog 240.000 bezoekers lokte. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content