Alsmaar meer toeristen reizen naar Afrika

© iStockphoto

Tegen 2030 zal het aantal buitenlandse toeristen in Afrika meer dan verdubbelen, tot 134 miljoen. Dat verwacht de Wereldtoerismeorganisatie (Unwto). Het groeiende toerisme kan op het continent nieuwe banen en ontwikkeling opleveren.

In 2013 trok Afrika 65 miljoen toeristen aan, blijkt uit de nieuwste Africa Tourism Monitor, die jaarlijks wordt uitgegeven door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB), het Africa House van de Universiteit van New York en de African Travel Association (ATA).

Volgens cijfers van de Wereldbank steeg het aantal buitenlandse toeristen in Afrika met 300 procent tussen 1990 en 2012. De populairste landen in 2013 waren – in aflopende volgorde – Marokko, Egypte, Zuid-Afrika, Tunesië en Zimbabwe. De meeste internationale toeristen kwamen uit Europa. Daarna volgden Azië en de Pacific, en Noord-Amerika.

Ebola

“Toerisme is een van de snelst groeiende en meest dynamische sectoren op het continent. Het heeft de potentie inclusieve economische groei aan te zwengelen en armoede te verminderen”, zegt Charles Leyeka Lufumpa, directeur van de afdeling Statistiek van de AfDB in het rapport.

Momenteel werken er 8,2 miljoen mensen in de toerismesector in Afrika. De Wereldbank schat dat er in de komende tien jaar 3,8 miljoen banen bij komen. Aangezien het aantal jongeren in Afrika naar verwachting zal verdubbelen tegen 2045, kan toerisme een belangrijke sector worden om extra banen te genereren.

Afrika heeft echter ook met uitdagingen te kampen. De toeristische infrastructuur is vaak gebrekkig, waardoor reizen op het continent niet altijd eenvoudig is. Ook heeft de ebola-uitbraak zijn weerslag op het toerisme in West-Afrika en elders. De auteurs van het rapport wijzen erop dat reizen in het grootste deel van Afrika nog steeds veilig is, gezien de enorme omvang van het continent. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content