Alleenstaanden kiezen voor vakanties in het vroege najaar

© Thinkstock

Alleenstaanden wachten liefst tot september en begin oktober voor hun hoofdvakantie. Belangrijkste vakantiedoelen: Griekenland en citytrips.

Alleenstaanden wachten liefst tot september en begin oktober voor hun hoofdvakantie. Deze trend is zeker niet nieuw, maar dit jaar nog sterker geworden. Belangrijkste vakantiedoelen: Griekenland en citytrips.

De twee grootste touroperators in ons land, Jet Air en Thomas Cook, spraken in de krant Het Laatste Nieuws over “duizenden boekingen” door singles in september en begin oktober. De nazomer en de eerste weken van de herfst zijn de jongste jaren aan het uitgroeien tot de periode waarin Belgische alleenstaanden hun hoofdvakantie nemen.

Lagere prijzen, geen spelende kinderen

De redenen voor de populariteit van deze periode liggen voor de hand. Alleenstaanden kunnen vaak gemakkelijk vrij nemen buiten de schoolvakantie. Ze kunnen profiteren van veel lagere prijzen (tussenseizoenprijzen en soms zelfs al laagseizoentarieven). De dagen zijn nog vrij lang en aan de stranden van de Middellandse Zee heeft het zeewater na de zeer warme zomer zijn aangenaamste temperatuur bereikt.

Daarbij komt nog een andere, vooral psychologische reden. In de genoemde periode is de kans heel klein dat je in populaire vakantieoorden terechtkomt tussen gezinnen met spelende kinderen. Dat betekent: meer rust, minder geluidshinder, (soms) minder ergernissen en minder kans om geconfronteerd te worden met het feit dat je misschien zelf geen kinderen hebt.

Natuurlijk komt het er ook dan nog op aan van een reis op uw eentje een succes te maken. Nuttige adviezen hiervoor leest u hier..

Griekenland en Barcelona

Behalve de traditionele bestemmingen als Spanje en Turkije scoren de Griekse eilanden dit najaar hoog in de boekingen door singles – vooral dan Rhodos, Kreta en Kos. De eurocrisis speelt hier uiteraard zijn volle rol: Griekse hotels en resorts bieden nooit geziene kortingen. Ook Tunesië zit in de lift.

Bij de citytrips staat Barcelona op de eerste plaats, maar ook Londen mag zich dit najaar in veel Belgisch bezoek verheugen. Na de Olympische spelen zijn de logiesprijzen in de Britse hoofdstad weer normaal geworden (althans normaal naar Londense normen) en de Olympische locaties vormen een nieuwe attractie.

Een andere vaststelling: méér dan gezinnen wachten alleenstaanden tot het laatste moment om hun najaarsvakantie te boeken met een last minute. Het aanbod aan last minutes ligt in deze periode hoger, de prijs wordt dan nog interessanter en meestal kunnen singles vrij soepel omgaan met vertrekdatums.

Ook driegeneratievakanties in de lift

Grootouders, ouders en kinderen jongeren dan 18 jaar die samen een (ruime) vakantiewoning huren: ook deze formule zit in de lift. In een pas verschenen enquête van Belvilla bij een kleine vijfhonderd families zegt 70 % van de ondervraagden dat deze formule hun zeer bevalt. Ouders en grootouders kunnen de kosten delen, de grootouders krijgen de kans om de banden met de kleinkinderen aan te halen en de ouders hebben gratis kinderoppas bij de hand.

Toch mag zo’n drie generatievakantie niet te lang duren. 90 % van de ondervraagden vindt de formule ideaal voor een lang weekend. Het enthousiasme voor een zomervakantie (40 %) of een wintersportvakantie (34 %) samen ligt lager.

Ludo Hugaerts in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content