Alle reizen naar het buitenland worden afgeraden

Verbod op niet-essentiële reizen © Getty

Aangezien wereldwijd landen maatregelen treffen om het coronavirus in te dammen, is het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden. Dat staat op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Ook touroperators en luchtvaartmaatschappijen annuleren reizen en vluchten vanuit België.

‘Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen’, staat in de mededeling. ‘Zoveel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.’

Wie zich in het buitenland bevindt, moet zich in eerste instantie voor assistentie richten tot de lokale autoriteiten, hun touroperator of luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan ook de ambassade van België in het land waar men zich bevindt, worden gecontacteerd. Belgen in het buitenland kunnen tussen 9u en 20u bellen naar 02/501 4000 voor telefonische consulaire bijstand.

De reisadviezen worden per land regelmatig bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie en de beschikbare informatie. Iedereen wordt uitgenodigd om ze te raadplegen indien nodig.

Annuleringen

Corendon annuleert alvast alle reizen tot en met 31 maart 2020, zo meldt de touroperator zaterdag. Klanten worden via e-mail op de hoogte gehouden over de vervolgstappen. Het bedrag dat al werd betaald, wordt in de vorm van een waardebon bewaard voor een reis in de toekomst.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt van 15 tot en met 31 maart niet meer van en naar Polen. Dat is een gevolg van de beslissing van de Poolse regering om het hele land in lockdown te plaatsen. De maatregel geldt ook voor dochterondernemingen Buzz en Lauda. De luchtvaartmaatschappij zal per e-mail contact opnemen met alle reizigers die getroffen worden door de beslissing.

BrusselsAirlines bekijkt geval per geval of vluchten nog kunnen doorgaan. Dat meldt woordvoerster Kim Daenen zaterdag. De luchtvaartmaatschappij baseert zich op twee criteria: de restricties van de landen in kwestie en de vraag van klanten.

Sunweb Group heeft besloten om alle vlieg- en wintersportvakanties met vertrek tot en met 31 maart 2020 te annuleren, en tot en met 17 april 2020 voor Turkije. Dat maakte de reisorganisator zaterdagavond bekend. Voor alle vakanties met vertrek vanaf 1 april 2020 (en vanaf 18 april 2020 voor Turkije) blijft alles vooralsnog ongewijzigd. Voor alle Sunweb Group-reizigers die nu op vakantie zijn, is het bedrijf in overleg met de autoriteiten en de transportpartners (luchtvaart- en busmaatschappijen) om te kijken hoe snel iedereen terug naar België kan komen. Sunweb is momenteel alle betrokken klanten aan het informeren via mail, sms en telefoon dat hun vakantie uit voorzorg wordt geannuleerd. Reizigers zijn hun geld niet kwijt: ze krijgen de exacte waarde als tegoed voor een volgende vakantie op een bestemming naar keuze. Dit geldt voor zowel vlieg- als wintersportvakanties. Sunweb Group omvat de merken Sunweb, Eliza was here, Primavera, Gogo, Beachmasters, Husk, Bizztravel, Skistuds, Skikot, Snowblend, Écart en Odyssee.

Touroperator TUI laat tot nader order niemand meer vertrekken op een pakketreis. Dat heeft de touroperator beslist, nu Buitenlandse Zaken alle reizen naar het buitenland afraadt wegens het coronavirus.

Wie op reis is, kan daar normaal gezien blijven. ‘TUI fly zal de terugvlucht naar België blijven uitvoeren’, zegt de touroperator. Vroeger terugkeren kan ook, als er plaats is op het vliegtuig. Mensen die alleen een vliegticket bij TUI hebben geboekt, kunnen nog op reis vertrekken, maar TUI kan niet garanderen dat ze zullen kunnen terugkeren. ‘Deze maatregelen gelden voor alle vliegvakanties die TUI Belgium aanbiedt’, klinkt het nog. De touroperator zal alle reizigers persoonlijk informeren. Wie nog niet uit België vertrokken is, zal een voucher krijgen waarmee hij een TUI-reis met een latere vertrekdatum kan betalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content