Algemene informatie

Waar ligt IJsland, wat zijn de grootste steden en hoe is het klimaat?

Ligging
IJsland behoort tot Europa en ligt op het noordelijk halfrond in de Atlantische Oceaan. Het ligt ten oosten van Groenland.

KlimaatHet klimaat op IJsland is subarctisch, d.w.z. dat er lage bergroeiing mogelijk is. Het is milder dan arctisch. De zomers zijn koel en de winters mild. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 10 en 15°C. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur tussen 0 en -6°C.

Het weer is erg onvoorspelbaar en mist en regen kunnen op ieder moment van het jaar voorkomen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 780 mm, maar in het zuiden valt meer neerslag dan in het noorden. De beste maanden om IJsland te bezoeken zijn juni, juli en augustus.

Oppervlakte102.820 km². Dat is 3,5 maal zo groot als België.

HoofdstadReykjavik

Grootste stedenReykjavik, Kópavogur, Hafnarfjördur, Akureyri

StaatsvormRepubliek

BevolkingsgroepenIJslanders, Denen

TalenIjslands

GodsdienstEvangelisch-lutheranisme, protestantisme, rooms-katholicisme

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
Pasen
Eerste donderdag na 18 april: Sumardagurinn fyrsti (Eerste zomerdag)
1 mei: Dag van de Arbeid
Hemelvaart
Pinksteren
17 juni: Onafhankelijkheidsdag
25 december: Kerstdag

WeetjesIJsland is een zeer vrouwvriendelijk land. Heel wat belangrijke posities in de bedrijfswereld en bij de overheid zijn ingenomen door vrouwen. Normaal behouden vrouwen ook hun naam na hun huwelijk. In de vrouwvriendelijke samenleving van IJsland worden ook homoseksuelen goed behandeld

In IJsland is er een druk nachtleven. In de hoofdstad Reykjavík zijn er veel cafés en clubs. Er vinden ook heel wat live-optredens plaats. Het nachtleven in IJsland komt wel pas laat op gang. Het begint pas vanaf middernacht.

Analfabetisme komt hier nauwelijks voor. Intellectuele bezigheden zoals schaken en boeken lezen zijn er dan ook wijd verspreid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content