Dat heeft directeur Guido Gryseels gezegd tijdens een bezoek aan de werken van de ministers Jan Jambon (Regie der Gebouwen) en Hervé Jamar (Nationale Loterij) en staatssecretaris Elke Sleurs (Wetenschapsbeleid).

Gyseels wees erop dat deze werken, die in het najaar van 2013 van start gingen en op 66,5 miljoen euro begroot zijn, noodzakelijk waren omdat de infrastructuur van dit gebouw uit 1910 niet meer aangepast was aan de noden van een modern museum. Zo ontbraken polyvalente ruimten, vergaderzalen en tentoonstellingsruimten met klimatisatie. "Ook de permanente tentoonstelling was serieus gedateerd", zegt Gryseels. De laatste renovatie van het gebouw dateert overigens van in de periode van de Expo 58.

Naar een ontwerp van architect Stéphane Beel wordt momenteel op een 100-tal meter van het museumgebouw een nieuw onthaalpaviljoen gebouwd, dat één verdieping telt en geïntegreerd wordt in de groene omgeving. Het paviljoen zal met een ondergrondse galerij verbonden zijn met het museum. Het museumgebouw zelf kan hierdoor volledig gebruikt worden voor het tentoonstellen van stukken. De totale publieke ruimte wordt uitgebreid van 6.000 tot 10.000 m2. Daarnaast wordt ook het hele museumgebouw energiezuinig. Ook de permanente tentoonstelling wordt vernieuwd.

Om de bereikbaarheid van het museum te verbeteren, dat wereldwijd de rijkste en grootste collecties uit Midden-Afrika herbergt en wetenschappelijk het belangrijkste referentiepunt is voor deze regio, kondigde Jan Jambon aan dat er een ondergrondse parking komt in het park. Er is hierover een akkoord tussen alle betrokken partijen, Jambon zal het dossier binnenkort aan de ministerraad voorleggen.

Eind deze maand starten ook de werken aan de fontein en de vijver in het park. Die zijn volgens Jambon gebudgetteerd op ruim 1 miljoen euro en zullen voor de zomer van 2016 klaar zijn.

(Belga)

Dat heeft directeur Guido Gryseels gezegd tijdens een bezoek aan de werken van de ministers Jan Jambon (Regie der Gebouwen) en Hervé Jamar (Nationale Loterij) en staatssecretaris Elke Sleurs (Wetenschapsbeleid).Gyseels wees erop dat deze werken, die in het najaar van 2013 van start gingen en op 66,5 miljoen euro begroot zijn, noodzakelijk waren omdat de infrastructuur van dit gebouw uit 1910 niet meer aangepast was aan de noden van een modern museum. Zo ontbraken polyvalente ruimten, vergaderzalen en tentoonstellingsruimten met klimatisatie. "Ook de permanente tentoonstelling was serieus gedateerd", zegt Gryseels. De laatste renovatie van het gebouw dateert overigens van in de periode van de Expo 58. Naar een ontwerp van architect Stéphane Beel wordt momenteel op een 100-tal meter van het museumgebouw een nieuw onthaalpaviljoen gebouwd, dat één verdieping telt en geïntegreerd wordt in de groene omgeving. Het paviljoen zal met een ondergrondse galerij verbonden zijn met het museum. Het museumgebouw zelf kan hierdoor volledig gebruikt worden voor het tentoonstellen van stukken. De totale publieke ruimte wordt uitgebreid van 6.000 tot 10.000 m2. Daarnaast wordt ook het hele museumgebouw energiezuinig. Ook de permanente tentoonstelling wordt vernieuwd. Om de bereikbaarheid van het museum te verbeteren, dat wereldwijd de rijkste en grootste collecties uit Midden-Afrika herbergt en wetenschappelijk het belangrijkste referentiepunt is voor deze regio, kondigde Jan Jambon aan dat er een ondergrondse parking komt in het park. Er is hierover een akkoord tussen alle betrokken partijen, Jambon zal het dossier binnenkort aan de ministerraad voorleggen. Eind deze maand starten ook de werken aan de fontein en de vijver in het park. Die zijn volgens Jambon gebudgetteerd op ruim 1 miljoen euro en zullen voor de zomer van 2016 klaar zijn. (Belga)