Afrikaanse religie bedreigt het voortbestaan van jachtluipaarden

© Reuters

De Zuid-Afrikaanse religie Nazareth Baptist Church trekt alsmaar meer aanhangers en dat gaat ten koste van het voorbestaan van jachtluipaarden.

De Zuid-Afrikaanse religie Nazareth Baptist Church trekt alsmaar meer aanhangers en dat gaat ten koste van het voorbestaan van jachtluipaarden.De leden van de Nazareth Baptist Church beschouwen jachtluipaarden als een symbool van trots, schoonheid en rijkdom. Daarom dragen ze de huiden van jachtluipaarden rond hun nek tijdens ceremonieën.

De Shembe is een combinatie van christelijke elementen en de Zulu cultuur en behoort met vijf miljoen aanhangers tot de grootste religieuze bewegingen in Zuid-Afrika. Bovendien groeit het aantal aanhangers snel. Het gaat dan ook niet om een paar honderd huiden van jachtluipaarden, maar om enkele duizenden.

En dat baart natuurbeschermers grote zorgen. Jachtluipaarden staan al op de rode lijst met ‘bijna bedreigde diersoorten’ van de International Union Conservation of Nature (IUCN), maar hun voortebstaan komt zo nog verder onder druk te staan.

Alhoewel de handel in gedode jachtluipaarden verboden is in Zuid-Afrika en een vergunning vereist is om de huiden te dragen tijdens traditionele ceremonieën – dat geldt zelfs voor president Zuma – handelen de Shembe-leden openlijk in de huiden en wordt er niet ingegrepen. Een zeer lucratieve handel voor stropers.

Nephuiden

Tristan Dickerson, een boswachter in dienst van het Phinda Game Reserve in KwaZulu-Natal, probeert de Shembe-leden ondertussen over te halen namaakhuiden te dragen, maar voorlopig voelen ze daar nog niet veel voor omdat de echte huiden mooi blijven en veel langer meegaan.

Ondertussen is er ook hoop. Een oudere priester in Ekuphakameni waar de kerk ontstaan is, bleek helemaal niet te weten dat de handel in jachtluipaarden verboden is en dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd.

De priesters zullen nooit genoegen nemen met de nephuiden, maar hij ziet wel wat in het gebruik van namaakhuiden door gewone kerkleden. Bovendien zijn de huiden voor hen vrijwel onbetaalbaar. Het dragen van nephuiden komt daarom zowel de volgers van de kerk als de jachtluipaarden ten goede. (CNN/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content