Met de hond op vakantie? In deze landen zijn honden welkom

Met de hond op vakantie? In deze landen zijn honden welkom
© RT

In het algemeen is Europa een hondvriendelijk contintent, maar sommige landen zijn toleranter tegenover honden dan andere. Houd er wel rekening mee dat bepaalde hondenrassen niet in alle landen toegestaan zijn. Zo zijn sommige vecht- en waakhonden zoals Rottweilers, American Staffordshire Terrier, Boerbulls en Pitbulls niet welkom in Frankrijk.

Lees ook: Hondenrassen die passen bij een sportieve levensstijl

België © Getty Images/iStockphoto

Ongeveer twee op de tien Belgische gezinnen heeft een hond. Niet verwonderlijk dat België daarom een zeer hondvriendelijk land is. Aan de kust mogen honden op veel stranden loslopen en is er een groot aantal hondvriendelijke wandelroutes uitgestippeld. Maar ook in de Ardennen is het heerlijk toeven voor honden. Veel attracties in België zijn toegankelijk voor honden en datzelfde geldt voor hotels, restaurants, café's en vakantiehuizen.

Canada © Getty Images/iStockphoto

Canadezen houden van honden en nemen hun vrienden graag mee op trips in de natuur. Anders dan in bijvoorbeeld Australië mogen honden mee in de nationale parken. Ze moeten daar wel aan de riem lopen en in sommige, kwetsbare gebieden zijn ze niet welkom, maar daar staat tegenover dat er ook afgezette stukken in de nationale parken zijn waar ze los mogen lopen. In de steden zijn verschillende 'dog parks' waar honden met andere honden kunnen spelen.

Denemarken © Getty Images/iStockphoto

Ook Denen zijn enorme hondenliefhebbers. Honden zijn toegestaan in veel hotels, vakantiewoningen, pretparken als Legoland en in het openbaar vervoer. Daar staat tegenover dat ze lang niet altijd meemogen in restaurants (overigens meestal wel op het terras). Op de meeste stranden zijn honden welkom en wanneer het niet mag, staan er bordjes. Officiële losloopgebieden zijn er ook, maar Denen hebben er in het algemeen weinig problemen mee wanneer honden ook op andere plaatsen loplopen.

Duitsland © Getty Images/iStockphoto

In Duitsland zijn honden bijna overal welkom, mits ze goed opgevoed zijn. Vrijwel alle Duitsers volgen met hun pups een hondencursus. Honden mogen mee in de meeste restaurants, in hotels, in het openbaar vervoer en enkele musea en andere bezienswaardigheden. Meestal mogen ze niet mee in de typisch Duitse bakkerijen waar je ook koffie met gebak kan nuttigen.

Verenigd Koninkrijk © Getty Images/iStockphoto

Het meenemen van honden naar het Verenigd Koninkrijk is de laatste jaren veel eenvoudiger geworden. Of dat blijft wanneer de Brexit een feit is, weten we nog niet. Maar eenmaal in het Verenigd Koninkrijk, zijn honden meer dan welkom. Ze mogen gratis mee in de trein en in de metro in Londen en zelfs in sommige musea mogen ze mee naar binnen. In pubs en hotels op het platteland zijn honden ook graag geziene gasten. In grote steden zoals Londen is dat iets minder het geval, maar ook daar zijn adressen genoeg te vinden waar je je hond mee naartoe kan nemen.

Ierland © Getty Images/iStockphoto

Meer dan dertig procent van de Ieren heeft een hond. Toch was het tot voor kort niet toegestaan om een hond mee te nemen in een etablissement waar voedsel bereid werd. Maar deze wet werd in 2017 afgeschaft en nu mogen restaurants en pubs zelf beslissen of ze honden toelaten. Sindsdien is het veel makkelijker voor hondeneigenaren om uit eten te gaan. In Ierland kan je eindeloos wandelen met je viervoeter, maar let wel op met schapen die overal te voorschijn kunnen komen.

Israël © Getty Images/iStockphoto

Veel Israëli's beschouwen honden als een soort kinderen. Mensen die vroeger in kibboetsen woonden, nemen vaak honden omdat ze zich daardoor in de stad minder eenzaam voelen en millennials wachten vaak langer met het krijgen van kinderen en nemen daarvoor in de plaats eerst een hond. Vooral in Tel Aviv wemelt het van de honden. Ze zijn overal welkom (wanneer ze niet naar binnen mogen, verliest een zaak meteen een groot deel van hun klandizie) en voor veel bedrijven staan buiten drinkbakken met water voor honden.

Italië © Getty Images/iStockphoto

In Italië zullen honden in de zomer vooral verlangen naar het strand en water. In het zuiden van Italië is dat meestal geen problemen en zijn honden op de meeste stranden toegestaan. In het noorden is dat minder vaak het geval, maar ook daar neemt het aantal stranden waar honden welkom zijn toe. Wanneer je met je hond de natuur intrekt is loslopen weliswaar niet officieel toegestaan, maar als je hond goed luistert, zal niemand er moeilijk over doen. Houd je hond wel tussen maart en mei aan de riem want dan krijgt het wild jongen en is loslopen verboden.

Kroatië © Getty Images/iStockphoto

Kroatië heeft een hele lange kust met stranden waar honden volop kunnen rondrennen. In de zomer mogen ze niet overal komen en soms is het gewoon te druk om er met je hond naartoe te gaan, maar er is altijd wel een rustig strandje te vinden. In Kroatië zijn honden zelfs toegelaten in beschermde natuurgebieden. Het is dan wel verstandiger om ze aan de riem te houden. Dat geldt in het bijzonder van maart tot en met mei wanneer jonge dieren geboren worden.

Luxemburg © Getty Images/iStockphoto

In de vele bossen in Luxemburg kan je heerlijk wandelen met je hond. Tussendoor kan hij verkoeling zoeken in een van de meertjes of riviertjes. Over loslopende honden doen Luxemburgers meestal niet moeilijk, tenzij je hond niet goed luistert. Ook hier moet de hond in ieder geval in het voorjaar aangelijnd zijn. Restaurants bepalen zelf of honden welkom zijn en dat is niet overal het geval. Buiten op het terras mogen ze meestal wel mee.

Nederland © Getty Images

Zoals alles is ook het hondenbezit in Nederland goed geregeld. Op stranden staat precies aangegeven wanneer en waar honden toegestaan zijn. Tot en met april en vanaf september is dat eigenlijk overal. In de zomermaanden zijn er speciale hondenstranden en op de overige stranden mogen honden dan alleen 's avonds komen. Ook in het bos staat meestal precies aangegeven waar honden los mogen lopen, maar ook wanneer ze daar buiten niet aangelijnd zijn, wordt daar meestal niet moeilijk over gedaan. Zorg wel dat je je hond goed onder appèl hebt en laat hem in het voorjaar niet loslopen. Verder zijn honden in vrijwel alle restaurants welkom en mogen ze mee in het openbaar vervoer (voor grotere honden moet je wel een toeslag betalen).

Noorwegen © Getty Images/iStockphoto

De eindeloze bossen en lange kust zijn ideaal voor actieve honden. Op de stranden (met uitzondering van privéstranden) zijn honden het hele jaar door welkom. In de natuur kan je je hond in het algemeen los laten lopen, maar in het voorjaar en in de zomer moeten honden, in verband met het wild, meestal aan de riem.

Oostenrijk © Getty Images/iStockphoto

Qua hondvriendelijkheid is Oostenrijk te vergelijken met Nederland, al zijn ze daar iets minder gewend aan loslopende honden. Je mag je hond in vrijwel alle restaurants meenemen en ook in het openbaar vervoer zijn ze welkom, maar dan kan het zijn dat je hond een muilkorf moet dragen. Datzelfde geldt voor kabelbanen. In de natuur staat het meestal aangegeven waar je hond los mag lopen, maar houd 'm in het voorjaar sowieso altijd aan de riem.

Polen © Getty Images/iStockphoto

In de nationale parken zijn honden niet toegelaten, maar in de andere natuurgebieden mogen ze wel komen en dan vinden Polen het meestal ook geen probleem wanneer ze loslopen. Ook op bepaalde stranden langs de Oostzee zijn honden het hele jaar door welkom. Een restaurant vinden waar honden mee naar binnen mogen, is in Polen geen groot probleem. Ze mogen ook mee in het openbaar vervoer, maar het kan zijn dat ze dan een muilkorf moeten dragen.

Slovenië © Getty Images/iStockphoto

De Sloveense natuur is bijzonder aantrekkelijk voor honden en hun baasjes en alhoewel Slovenen van honden houden, gelden er wel wat regels in het land. Zo lopen de honden alleen los waar het expliciet mag, mogen ze in veel restaurants niet naar binnen (overigens wel op het terras) en moeten grotere honden een muilkorf dragen in het openbaar vervoer. Je kan honden wel makkelijk meenemen naar het water. Op de officiële zwemplekken zijn ze niet welkom, maar er zijn plaatsen in overvloed waar je hond lekker het water in kan.

Tsjechië © Getty Images/iStockphoto

Tsjechië is een uiterst hondvriendelijk land. Je kan er lange wandelingen maken in de natuur en tussendoor afkoeling zoeken in een meertje. Honden mogen in de natuur bijna overal loslopen, tenij er staat dat het niet mag. Ook in vrijwel alle restaurants mag je hond mee naar binnen, met uitzondering van dure, culinaire gelegenheden.

Zweden © Getty Images/iStockphoto

Anders dan je misschien zou denken, gelden er in Zweden best strenge regels voor honden. Zo mogen ze vrijwel nergens binnen in een restaurant en moeten ze tussen 1 maart en eind augustus altijd aan de lijn lopen. Om het wild te beschermen wordt daarop streng toezicht gehouden. Maar op bijna alle stranden mogen honden wel vrij rondlopen en ook in het openbaar vervoer is het geen probleem om ze mee te nemen.

Zwitserland © Getty Images/iStockphoto

Natuurlijk vinden honden het heerlijk om de bergen in te trekken. Officieel moeten ze wel aan de riem, maar wanneer je hond goed luistert is het geen probleem als ze loslopen. Bezoek je een stad, dan is er altijd wel ergens een hondenpark. In musea en kerken mogen honden, zoals in de meeste landen, meestal niet naar binnen, maar ze mogen dan wel weer overal in de meren zwemmen en mee in winkels. Hotels en vakantiewoningen waar honden mogen overnachten, zijn er genoeg. In restaurants zijn honden dan weer in het algemeen geen graag geziene gasten.

Frankrijk © Getty Images/iStockphoto

Alhoewel Frankrijk de reputatie van een zeer hondvriendelijk land heeft, gelden er toch de nodige regels. Zo mogen honden in het algemeen niet meer naar nationale parken. Hetzelfde geldt voor stranden in de zomer, ook al zijn er ook genoeg stranden waar ze wel naartoe mogen. Loslopen is ook niet de norm in Frankrijk. Toch hebben heel veel Fransen zelf honden. Daarom mogen honden mee in veel restaurants en zijn er veel hondvriendelijke hotels, vakantiewoningen en campings.