5 sportieve activiteiten in de Portugese streek Alentejo

5 sportieve activiteiten in de Portugese streek Alentejo
Sunrise from Monsaraz Village, Portugal. © Turismo do Alentejo

De regio Alentejo in Portugal herbergt de stadjes Évora, Beja en Monsaraz, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken. De streek staat bekend om haar kurk-, wijn- en olijfproductie en de ongerepte natuur. Maar ook voor sportfanaten is het een ideale vakantiebestemming. Op de pedalen, de wandelpaden of het surfboard: deze outdoorsactiviteiten bekoren de actieve vakantiegangers. (LP)

Portugal - Alentejo © Turismo do Alentejo

Wandelparadijs Rota Vicentina:

De 310 kilometer lange Rota Vicentina bestaat uit twee delen: de 'Caminho Histórico' in het binnenland ('Historical Way' voor wandelaars en mountainbikers) en de 'Trilho dos Pescadores' langs de kust ('Fisherman's Trail', voor wandelaars). Een flink stuk van de route loopt door de Alentejo, door duinen, langs steile kliffen, bontgekleurde vetplanten en verlaten stranden. Overnachten kan bij de verschillende 'casas brancas', sfeervolle, landelijke huizen op loopafstand, beheerd door de initiatiefnemers van de route. Tegen betaling wordt bagagetransport, lunch en diner geregeld.

Portugal - Alentejo © Turismo do Alentejo

Rota Vicentina: wandelparadijs

Portugal - Alentejo © Jose Serrano

Verborgen surfspots:

De Alentejo is als surfbestemming een stuk onbekender dan de Algarve maar zeker niet minder geliefd. De beste golven vind je onder andere in Praia de São Torpes, Praia dos Aivados, Praia do Malhão, Praia do Porto das Barcas en Zambujeira do Mar. Surfscholen maken de regio voor de beginnende golvenjager een toegankelijke surf hotspot, al gaat ook het hart van de professionele surfers in de Alentejo sneller kloppen.

Portugal - Alentejo © Turismo do Alentejo

Actief op het Alqueva meer:

Het Alqueva meer is het grootste kunstmatige meer van Europa (250 km2), aangelegd in de Guadiana rivier. Het is dé plek om te zeilen, waterskiën, kajakken of te wandelen. De vele inhammen, slingers en kreken maken het een sprookjesachtig geheel. Leuk om te weten is dat vakantiegangers er kunnen overnachten op woonboten. Ook worden er eens per jaar 600 flessen wijn van wijnhuis Ervideira uit het meer opgevist, die 8 maanden op de bodem van het meer hebben gerijpt. Een echte happening. Tip: vanaf het kasteel van vestingstadje Monsaraz is het uitzicht over het meer adembenemend.

Mountainbiken © Turismo do Alentejo

Mountainbiken en meer:

Ook fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Alentejo. Van actieve mountainbikers tot recreatieve fietsers. Op de eigen of gehuurde fiets leiden verschillende tochten door het natuurpark Serra de São Mamede: langs glooiende heuvels, olijfbomen, pittoreske witte stadjes, forten, kastelen en klepperende ooievaars die overal op de route te spotten zijn. Voor 'thrillseekers' en downhill bikers zijn de Rota Vicentina langs de ruige kust of het beboste gebied van de Alentejo aanraders.

Portugal - Alentejo © Facebook

Hike & Swim ea wateractiviteiten:

Snelstromend water, watervallen en ongerepte hike routes dwars door de natuur? Actieve vakantiegangers die houden van wandelen en water kunnen zich uitleven tijdens een 'Hike & Swim' in de Seda rivier. Uitgerust met wetsuit, zwemvest en helm kan het zwem-stroom-wandel-natuur avontuur beginnen. Voor andere wateractiviteiten in de Seda rivier surf je best naar: Azenhas da Seda.