Actief op de berg

Betoverende natuur

In uw eigen tempo de schoonheid van de natuur op u in laten werken: het landschap tussen het Bodenmeer en de drieduizenders in het hooggebergte is zeer gevarieerd. Talrijke wegen bieden zicht op de bijzonderheden van de natuur en de geschiedenis. Goed verzorgde programma’s nodigen uit om de natuur vanuit een ander perspectief te beleven.

150-jarig jubileum van de eerste beklimming van de Piz Buin

De Piz Buin is met 3.312 meter de hoogste berg in Voralberg en steekt uit boven de Silvretta op de grens van Voralberg en Graubünden. De Reto-Romaanse naam Piz Buin betekent ‘ossenspits’ en verwijst naar de manier waarop de alpenweiden al eeuwen lang grensoverschrijdend gebruikt worden. 150 jaar geleden, op 14 juli 1865, werd de Piz Buin voor de eerste keer beklommen. Johann Jakob Weilenmann uit het Zwitserse St. Gallen en Josef Anton Specht uit Wenen bedwongen de berg samen met hun Tiroolse gidsen Franz Pöll uit Mathon en Jakob Pfitscher uit het Passeiertal vanuit de Bielerhöhe. Ze bereikten de top via de Vermuntgletscher, de Ochsentaler Gletscher en de Buinlücke. De afdaling voerde hen langs de Fuorcla dal Cunfin en het Plan Rai naar het Val Tuoi ten zuiden van de Piz Buin. Ze wisten niet dat de Matterhorn precies op diezelfde dag ook voor de eerste keer beklommen werd.

De Piz Buin is om nog een reden bijzonder: hij staat precies op de grootste Europese waterscheiding. Het water van de Vermunt- en Ochsentaler gletsjer aan de noordzijde van de berg komt via de Ill en Rijn uit in de Noordzee, het water van de zuidkant vloeit via de Donau en Inn in de Zwarte Zee. Terwijl de berg het water verdeelt, verenigt het de stadjes die om hem heen liggen. Het gaat daarbij om Galtür en Gaschurn in Oostenrijk en Klosters en Scuol in Zwitserland. Tijdens de jubileumzomer in 2015 zullen in die stadjes en het gebied eromheen allerlei festiviteiten plaatsvinden.

Het cultuurlandschap te voet verkennen

Door alle regio’s lopen themawandelingen in het spoor van de geschiedenis, de levenscultuur of bijzonderheden in de natuur.

– Wat zijn de kenmerken van een ‘Walserhaus’? Wat is een ‘Brüüge’, een ‘Seelenloch’ of een ‘Vorhuus’? Antwoorden op vragen over de ‘Walser’ bouwkunst en de manier van leven krijgt u tijdens een makkelijke, drie uur durende wandeling. Onderweg krijgt u ook de kleine cursus “zom Agää dahei” om het plaatselijke dialect te leren kennen. De uit uit het Kleinwalsertal afkomstige kroniekschrijver Stefan Heim geeft die les. Als aandenken krijgen alle deelnemers het boekje ‘Originales – Originelles’ over de cultuur en gebruiken in het Kleinwalsertal. De wandeling vindt tussen 11 mei en 8 november iedere donderdag plaats. Deelname kost 15 euro voor volwassenen, kinderen tot veertien jaar mogen samen met een volwassene gratis meewandelen. Info: Kleinwalsertal

– De Gottesacker is een grillig Karst landschap in de buurt van de Hohen Ifen in het Kleinwalsertal. U zult onder de indruk zijn van de bizarre vormen, rijke plantenwereld en de eenzaamheid. Tussen 27 juni en 4 oktober kunt u op woensdagen om 9.30 uur deelnemen aan een wandeling. De prijs voor volwassenen bedraagt 45 euro, exclusief het ticket voor de lift. – Hoe ziet het leven op een Montafoner Alp eruit? Een wandeling van BergAktiv gaat iedere maandag naar de Alpe Nova. Daar wordt uitgelegd hoe met de hand van melk boter en kaas gemaakt wordt. U mag de boter of kaas ook mee naar huis nemen. – De geleide wandeling naar de Alpe Garnera in Montafon begint met een ritje naar boven in de Versettla Bahn vanuit Gaschurn. Na de bezichtiging van de alp en een hapje eten gaan de wandelaars terug naar het dal. Een alpengids vertelt de deelnemers over het landschap, de cultuur en de historische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Alpen.

– Het smokkelaars pad Gargellen is een wandeling van 4,5 uur over een pad dat voortdurend een prachtig uitzicht biedt en vroeger gebruikt werd door smokkelaars. De route loopt vanuit Gargellen naar St. Antönien in Zwitserland. Info: Montafon

Het landschapspad Gaschurn – Partenen – Galtür ligt in het beschermde natuurgebied Verwall. Het biedt inkijkjes in het natuur- en cultuurlandschap in Montafon en het Paznauntal in Tirol. Het loopt onder andere naar de Wiegensee, een moerasgebied met internationale betekenis. Hier bevindt zich een van de weinige bedekkingsvenen in Oostenrijk. Dit soort moeras ontstaat alleen maar onder bepaalde natte omstandigheden en men vindt het maar op weinig plaatsen in Midden-Europa.

– In Kristberg im Montafon brengen het Silberpfad en de Silberspielwelt de regionale bergmijnbouw op een speelse manier tot leven. Het pad met 12 interactieve halteplaatsen werd samen met de universiteit van Innsbruck en regionale partners ontwikkeld. Aan het einde van het pad bij de Knappenkapel onder de Panoramagasthof Kristberg is de Silberspielwelt een leuke extra attractie voor de kinderen. – AlpkulTour-Weg in Gauertal im Montafon gaat over de alpen- en maiscultuur. Roland Haas maakte een kunstzinnig thema pad met 13 haltes die de cultuur op een ongewone manier verduidelijken. Sculpturen vertellen verhalen, bomen groeien met de wortels naar boven en het gaat om een slag die nooit uitgevochten werd. Borden met teksten in het Montafoner dialect vertellen de achtergrondverhalen. Via een QR-Code krijgt u de Hoogduitse vertaling.

Met de E-Bike de bergen in Kleinwalsertal: bij meerdere stations in het Kleinwalsertal kunt u E-Bikes huren en opladen. Ook worden er geregeld tours onder leiding van een gids aangeboden. Om te overnachten en dineren kunt u terecht bij Bike-Classic- en Bike-Pro Partner partners.Montafon: Montafon is de regio die het beste is uitgerust voor E-Bikers. De laatste jaren heeft Montafon zeven verhuurstations voor E-Bikes en 24 oplaadpunten gerealiseerd. Met de op een milieuvriendelijke manier aangedreven E-Bikes kunt u op eigen houtje op pad gaan of deelnemen aan georganiseerde tours. Bij de routes voor beginners en gevorderden moet u tussen de 100 en 1000 meter stijgen.

Mountainbike-Touren In het Kleinwalsertal kunt u iedere dinsdag deelnemen aan een tocht naar een bio boerderij. Dit 2,5 uur durende programma vindt plaats van 11 mei tot 8 november. Deelname kost 15 euro per persoon inclusief proeverij op de boerderij, maar exclusief de huurprijs van een E-Bike die 33 euro bedraagt. In Montafon worden van half mei tot eind oktober dagelijks begeleide tours georganiseerd. Op het programma staan: huttentours, Maisäß (een speciaal soort alm) tours, de Silvretta-Bike-Safari, een Panorama-Tour en een E-Mountainbiketour.

Klimmen

In alle bergregio’s van het Voralberg zijn er legio klimplaatsen. – Op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland loopt de Mindelheimer route in het Kleinwalsertal (moeilijkheidsgraad B tot C). Deze behoort tot de moeilijkste tochten over bergtoppen in de Alpen.

– In Montafon heeft u de keuze uit negen klimroutes en zeven klimtuinen in verschillende moeilijkheidsgraden. Een tip is de Schmugglersteig op de Gargellner Köpfe met twee klimroutes in de moeilijkheidscategorieën A tot D. Het Aktivpark Montafon verzorgt klimcursussen voor beginners en gevorderden. Het Montafon toerismebureau biedt in het kader van het BergePLUS-programma pakketten met drie of meer overnachtingen en begeleide klimtours. De prijs bedraagt vanaf 139 euro per persoon in een appartement zonder eten en vanaf 249 euro in een viersterrenhotel met ontbijt.

Kleinwalsertal – De eerste Lebensfeuer®-Regio

Iedere verandering in ons levenstempo, ademhaling en gevoelswereld vertaalt zich in de hartslag. De Lebensfeuer®-meting maakt dit fenomeen zichtbaar en stimuleert daardoor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. In het Kleinwalsertal, de eerste Lebensfeuer®-Regio ter wereld, staan tien speciaal opgeleide Lebensfeuer®-Professionals en drie Lebensfeuer®-Hotels klaar om te meten en te onderzoeken welke impuls nodig is om de gezondheid te verbeteren. Om het Lebensfeuer® te meten, wordt met een klein apparaat 24 uur lang de hartslag genoteerd en daarna omgezet in een veelkleurige Lebensfeuer® grafiek. De meting geeft antwoord op belangrijke gezondheidsvragen zoals ‘Beweeg ik genoeg of te veel?’, “Hoe zwaar mag ik mijn lichaam belasten?’, “Ben ik in het dagelijks leven vaak gestrest?’. Aan de hand van de resultaten geven de Lebensfeuer®-Professionals aanbevelingen voor maatregelen en activiteiten waarmee het persoonlijke ritme hersteld kan worden en waarmee al tijdens een vakantie in het Kleinwalsertal begonnen kan worden. De acht ‘Walser-Omgang’ wegen zijn gewijd aan drie verschillende impulsen: ze werken regenererend, activerend of gelijkmakend.

Alfred Lohninger, wetenschapper en leider van Autonom Health®, is de bedenker van de Lebensfeuer®-methode. Info: Kleinwalsertal.

„Walser Omgang” in het Kleinwalsertal

De Walser Omgang is een bewegings- en vitaliteitsprogramma om de levenskwaliteit en de prestatie te verbeteren, speciaal afgestemd op de specifieke leefsituatie. U kunt kiezen uit wandelpaden met drie verschillende impulsen: regeneratie, balans en activering. Ieder op hun eigen manier stimuleren ze het bewuste bewegen, het zien met open ogen, luisteren, ruiken en het versterken van de eigen waarneming. Tussen 11 mei en 8 november vindt iedere dinsdag een begeleide, drie uur durende wandeling op de Walser Omgang plaats. Prijs: 15 euro per persoon.

Kamperen op de berg in Montafon

Op een avontuurlijke manier de berglucht snuiven kan op de camping in de bergen van Silvretta Montafon. Bij het kampvuur wacht een stevig avondeten. Na geslapen te hebben in een warme slaapzak zien de deelnemers in de ochtend de zon langzaam boven de bergtoppen uitkomen. Voor het ontbijt begeven de deelnemers zich naar de Nova Stoba. Deze bijzondere nacht kost 79 euro per volwassene en 49 euro voor kinderen.

Wakker worden in de natuur in Montafon Een andere manier van vroeg sporten is mogelijk op de Silvretta-Montafon: om 6.55 uur treffen de wandelaars elkaar om getuige te zijn van het ontwaken van de natuur. De ochtendlijke wandeling loopt vanuit Garfrescha via de Gantekopf naar de Nova Stoba waar wandelaars genieten van een bergontbijt alvorens terug te keren naar het dal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content